вівторок, 14 червня 2011 05:30

Товстолоб вимре за три роки

Автор: фото: Тетяна ЩЕРБАТЮК
  Ігор Чернілевський: ”Любителям дозволяється ловити вудочкою не більше як на п’ять гачків”
Ігор Чернілевський: ”Любителям дозволяється ловити вудочкою не більше як на п’ять гачків”

— Південний Буг вважають плотвично-карасьовою річкою. Аборигенні види риб — лящ, сазан, судак, сом, карась, плітка, головень, білизна, щука, йорж, окунь, краснопірка, — розповідає Ігор Чернілевський, 39 років, начальник "Вінницядержрибоохорони". — Заселені — товстолоб, короп і білий амур. Трапляється марена-усач, яка занесена до Червоної книги України. Вона любить бистру воду. Могла бути по всій річці. Але через плотини лишилася тільки там, де є перекати. Стерлядь у Дністрі, коли побудували Новодністровську ГЕС, пішла нижче.

Облрада звернулася до Держкомітету рибного господарства з проханням ввести заборону вилову на три роки. Через це можуть зникнути деякі види риб?

— Так, за три роки може не стати товстолоба. Тому що він не нереститься в таких умовах. Йому потрібна температура плюс 28 градусів. Цю рибу вирощують у спеціальних розплідниках. Короп і білий амур можуть самовідтворюватися. Зараз річку зариблюють чотири підприємства промислового вилову.

Як реагувати підприємствам на цю заборону?

— Вони можуть подати до суду. Адже мають всі дозвільні документи. За квоту і ліцензію платять гроші. Їх видає комітет рибного господарства в Києві. Також мусять реєструвати плавзасоби через комітет рибгоспу. Люди оформлені на роботу.

Рибалки-любителі теж не зможуть ловити рибу?

— Заборона стосується тільки промисловиків. Любителям дозволяється ловити вудочкою не більше як на п'ять гачків. І тільки однією сіткою. Добовий вилов риби — не більш як 3 кілограми. Інакше рибалку вважатимуть браконьєром.

На ставках ситуація краща?

— Є документи тільки на 1700 ставків, а понад 2 тисячі — не відомо за ким закріплені. Але якщо проста людина піде туди з вудкою ловити, у кращому випадку її зламають. Ловити рибу нема де, купатися нема де. Роздавали ці ставки наліво-направо, хоча б один треба було залишити за громадою. Орендарі обгороджують їх колючою проволокою, і голови селищних рад не можуть на них вплинути. Коли надавали в оренду, нас не включили у список на погодження. А тільки яка скарга, зразу до нас! Якби з нами погоджували, ми б висновок робили, бізнес-план складали. А тепер взяли водойму, розрили греблю, виловили рибу і покинули. Наприклад, 155 ставків є в Калинівському районі. Тільки 25 в оренді, а де 125?

Були випадки масової загибелі риби?

— Щороку нижче Ладижина гине риба. Хоч там проточна вода. Значить, щось зливають. Лабораторія має взяти проби, дослідити, дізнатися, звідки викид. А в нас акредитованої лабораторії немає, тому не можемо висновки свої подати до суду. Також багато випадків загибелі нижче цукрозаводів. Цукор для риби — найбільша отрута. Чани миють, каністру масла навіть якось вилили. А винних знайти не можна. Усі питання мають вирішувати на державному рівні. Щоб місцеві органи влади мали більший вплив на порушників.

Зараз ви читаєте новину «Товстолоб вимре за три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути