пʼятниця, 18 травня 2012 13:26
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

За ідеальних умов на Євро-2012 вдасться заробити $500 млн

Приплив іноземної валюти в період проведення в Україні Євро-2012 дасть змогу утримувати стабільність на валютному ринку, вважають у Нацбанку.

Пояснюють це тим, що під час чемпіонату із футболу "Євро-2012" іноземці привезуть $4 млрд іноземної валюти, а потім під час виборчої кампанії у Верховну Раду збільшиться кількість інвестицій в Україну.

Насправді на великий потік коштів під час "Євро-2012" не слід розраховувати. Розвинуті європейські держави, у яких хороша інфраструктура, заробляли на чемпіонаті не більше $1 млрд.

Україна приймає чемпіонат разом із Польщею, тому цю суму треба поділити на два. Виходить за ідеальних умов в Україну привезли б приблизно 500 млн.

Однак, в нас не вистачає готелів, погані дороги, слабо розвинені транспортні послуги, тому стільки заробити точно не вийде. Що стосується виборів, то на них заробляють здебільшого мас-медіа та рекламні компанії. Політичні сили протягом передвиборчої кампанії виводять свої гроші із офшорних зон. Але це короткотермінові вливання в економіку. Вони, за логікою, також великими не можуть бути, адже ручки, прапори, чашки та футболки для друку сувенірів купуватимуть у Китаї. Наші вибори більше підніматимуть іноземну економіку.

Кількість іноземних інвесторів в Україні не збільшиться - крупні компанії починають свою діяльність у тій державі, де створені безпечні умови для їх бізнесу, сприятливі податкові умови та можливість багато заробити.

Поки із цього всього в Україні можна лише багато заробити, бо у нас не всі ніші на ринку зайняті. На фоні західних сусідів Україна виглядає невигідно. Як тільки сюди заходить інвестор, чиновники думають як би побільше заробити на цьому.

Тому в Україні й працюють лише ті компанії, які впевнені, що кількість прибутків тут перекриє всі незручності. Зараз це здебільшого компанії, що займаються продовольством - "Кока-кола", "Нестле", "Крафт фудз". Загалом іноземні компанії за рік приносять державному бюджету $500 млн, це дуже мало. Цього вистачить хіба-що для фінансування однієї області.

"Євро-2012" для України — це великий економічний тягар. Для проведення чемпіонату український уряд брав великі позики, зараз у нас боргів на 440 млрд грн. Тенденція нарощення боргів продовжується, бо виробництво у державі стоїть, економіка не зростає.

Чемпіонат із футболу та парламентські вибори відіграють незначну роль для підтримки гривні. Завдяки залученим коштам можна буде частково поповнити золотовалютні резерви Нацбанку. Якщо політична ситуація в держав зберігатиметься такою, як зараз, то теперішній курс гривні може протриматися до 2013 року. Якщо ж будуть чергові скандали із ув'язненням опозиціонерів, то Україна може перетворитися на другу Білорусь й нові інвестори точно не йтимуть сюди, а економіка разом із курсом гривні падатиме.

Зараз ви читаєте новину «За ідеальних умов на Євро-2012 вдасться заробити $500 млн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути