Ексклюзиви
середа, 19 червня 2013 12:26
Андрій Новак
Андрій Новак
Голова Комітету економістів України, Проректор Європейського Університету

Притягнути рейдерів до кримінальної відповідальності буде важко

Міжвідомча "антирейдерська" комісія запропонує ввести кримінальну відповідальність не тільки для рейдерів, а й для замовників незаконного захоплення підприємств, а також тих, хто сприяв цьому - чиновників і суддів.

Ініціатива Арбузова про кримінальну відповідальність для так званих рейдерів є надзвичайно позитивною, але тут є проблема в тому, що немає в законодавстві поняття "рейдер". Це лише побутовий термін, який ми використовуємо. В різних законодавчих актах немає цього слова, а лише поняття "рейдерське захоплення".

Необхідно розуміти, що все відбувається на основі того, що йде зміна власника, а якщо це "рейдерське захоплення", то вона відбувається не за доброї волі попереднього власника. І тут судові рішення, які використовують під час "рейдерських захоплень" дуже ретельно готуються, а саме підстави для того, щоб піддати сумніву власність тієї , чи іншої людини.

Тому, як правило, "рейдерські захоплення" мають дуже обґрунтовані правові докази. Те, що відбувається потім — фізичне захоплення якогось приміщення — це вже наслідок. Це відбувається на основі, де-факто прийнятих судових рішень, тому важко уявити, як можна ввести до кримінальної відповідальності поняття "рейдер", коли все відбувається за тими означеннями, які є в чинному законодавстві.

Наскільки б позитивним не було бажання Арбузова ввести подібну ініціативу, це є лише черговим піар-ходом. Важливий аспект цього — немає чіткості формулювання для того, щоби доводити до кримінальної справи.

Варто зауважити, що право на відкриття кримінальної справи, чи її закриття, все одно буде відбуватися в межах слідчих дій, тобто міліції, прокуратури. А всі ці органи зараз знаходяться під жорстким контролем та управлінням однієї політичної сили, без будь-якої альтернативи.

Небезпека полягає в тому, що норми на рівні Кримінального кодексу по відношенню до процесів захоплення тієї ж влади, можуть стати хорошим додатковим інструментом переприватирзації, чи реприватизації, чи перестановки сил в структурі власності, яка вже сформувалася в Україні за роки незалежності.

Тому, законодавча ініціатива — це одне, а зовсім інше — яким чином працюватиме така ініціатива: чи на основі закону, чи стане інструментом для того, аби отримати додаткові важелі для правового, політичного, економічного тиску суб'єктів, які мають владні повноваження.

Арбузов вважає, що викоріненню рейдерства сприятиме і активна боротьба з корупцією. Але справа в тому, що найбільш об'єктивним критерієм рівня боротьби з корупцією є напрям руху інвестицій.

Поки ми маємо напрям руху інвестицій з території України за її межі. Останні два роки скорочуються як зовнішні прямі інвестиції, так і внутрішній український інвестор виводить зароблене за кордон. Немає ані довіри до ситуації в країні, ані позитивного бачення майбутнього. Ступінь корупції в Україні щодня зростає і проявляє себе в тому числі і через такі акти, як рейдерське захоплення.

Зараз ви читаєте новину «Притягнути рейдерів до кримінальної відповідальності буде важко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути