Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2012 12:22

400 листонош розносили киянам листівки з різдвяними привітаннями

Автор: Фото: my.mail.ru
  "Попит на листівки був величезний. Видавці не завжди встигали і листівок бракувало. Тому люди використовували все, що тільки було. Я зустрічала курйозні листівки - панночка з чоловіком, що залицяється на межі непристойності, і напис "Щасливого Різдва!"
"Попит на листівки був величезний. Видавці не завжди встигали і листівок бракувало. Тому люди використовували все, що тільки було. Я зустрічала курйозні листівки - панночка з чоловіком, що залицяється на межі непристойності, і напис "Щасливого Різдва!"

? У 19 на початку 20 століття в Києві люди дарували один одному листівки з привітаннями з Новим роком і Різдвом. По домівках господарів їх розносили 400 поштарів. Про це кореспонденту Gazeta.ua розповіла києвознавець Владислава Осьмак.

"Сто років тому у Києві працювало 400 поштарів, які умудрялися рознести сотні тисяч листівок за дуже короткий час. Ці поштарі ідеально знали місто і вони дуже відповідально ставились до кореспонденції. На листівках було зображено сніг, ялинки, янголи, подарунки, краєвиди, будинок, Санта Клаус. Видавці писали ніжні, короткі привітання "C Новым Годом", "С Рождеством Христовым". На звороті листівок писали "Бажаю добре зустріти Новий Рік і гарно його провести", - розповіла Осьмак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Андріївський узвіз вперше зіпсували у 80-х" - києвознавець

За її словами, на початку 20-х років листівка коштувала 3 — 5 копійок. Середня зарплатня кваліфікованого робітника чи підприємця тоді була 35 - 45 карбованців.

"Попит на листівки був величезний. Видавці не завжди встигали і листівок бракувало. Тому люди використовували все, що тільки було. Я зустрічала листівки з зображенням Труханового острова, залитого водою у повінь, де вгорі написано "Щасливого Різдва!". Ще таку курйозну листівку бачила — це панночка з чоловіком, що залицяється на межі непристойності, і такий самий напис "Щасливого Різдва!", - розповіла Владислава Осьмак.

?

Зараз ви читаєте новину «400 листонош розносили киянам листівки з різдвяними привітаннями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути