четвер, 06 лютого 2020 07:46

У США помер актор Кірк Дуглас

У США помер актор Кірк Дуглас
Кірк Дуглас прожив 103 роки і був актором та меценатом. Фото:images.unian.net

Актор Кірк Дуглас помер у США у віці 103 роки.

Про смерть повідомив його син Майкл Дуглас у своєму Instagram.

"Для всього світу він був легендою, актором із "золотої ери" кіно, який дожив до золотих років, гуманістом, чия прихильність справедливості та принципам, в які він вірив, встановлюють стандарт для всіх нас", – зауважив актор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У сім'ї найбільш оплачуваного актора світу сталася трагедія

За його словами, батько прожив хороше життя та залишив після себе фільми, які дивитимуться і майбутні покоління. Також його світ пам'ятатиме як відомого мецената, що працював на благо громадськості та прагнув принести мир на цю планету.

Кірк народився в 1916 році у штаті Нью-Йорк в родині єврейських емігрантів з-під білоруського Могильова. Його справжнє ім'я – Ісер (Іззі) Данилович. Ім'я Кірк Дуглас взяв під час навчання в Американській академії драматичного мистецтва.

Популярність йому принесли фільми "З минулого" (1947 рік) і "Лист трьом дружинам" (1949 рік). Остання здобула премію "Оскар". Однак найбільше визнання отримав за роль у фільмі "Чемпіон" (1949), його номінували на Оскар. Другу номінацію на "Оскар" Кірк Дуглас отримав за роль у стрічці "Злі та красиві". Але здобув він найпрестижнішу кінопремію лише у 1996 році – за видатні досягнення в кінематографі. Серед решти його найвідоміших фільмів – "Спартак", "Сім днів у травні", "Чи горить Париж?", "Круті хлопці", "Лють", "Жага до життя". В останньому зіграв художника Вінсента Ван Гога.

За час своєї кар'єри у кіно Кірк Дуглас знявся у понад 90 стрічках, зокрема у "Спартаку", "Вікінгах" і "Стежках слави", був лауреатом Золотого глобусу, Берлінського кінофестивалю (премія "Золотий ведмідь"), національної кінопремії Франції "Сезар" і премії Гільдії кіноакторів США.

Актор також брав активну участь у благодійній діяльності, жертвував гроші. Зокрема, у 2005 році, в день свого 99-річчя, він пожертвував 15 мільйонів доларів на будівництво в Лос-Анджелесі центру догляду за людьми з хворобою Альцгеймера.

У 1996 році актор переніс інсульт, від наслідків якого він оговтатися до кінця так і не зміг. Після хвороби перестав зніматися та почав пересуватися на інвалідному візку.

До останнього часу Кірк Дуглас займав 17-й рядок у списку Американського інституту кіномистецтва серед найвеличніших чоловіків-легенд екрану класичного голлівудського кіно та перше місце серед нині живих із них.

Режисер фільмів "Пригоди Електроніка" і "Чародії" Костянтин Бромберг помер у Детройті, США, 10 січня. Йому було 80 років.Костянтин Бромберг народився в Харкові. У 1958–1959 роках працював кореспондентом агентства друку "Новини" та режисером на Воркутинській студії телебачення.

Зараз ви читаєте новину «У США помер актор Кірк Дуглас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути