вівторок, 26 травня 2020 22:37

Помер видатний український поет Мойсей Фішбейн

Помер видатний український поет Мойсей Фішбейн
На 74 році життя помер Мойсей Фішбейн. Фото: Facebook/Михайло Сидоржевський

Помер український поет, письменник і перекладач, член Українського ПЕН (громадська організація, створена з метою захисту свободи слова та прав авторів, сприяння розвитку літератури та міжнародному культурному співробітництву) та Національної спілки письменників України Мойсей Фішбейн.

Йому було 74 років, повідомив у Facebook голова спілки письменників України Михайло Сидоржевський.

"Сьогодні увечері після важкої хвороби помер визначний український письменник Мойсей Фішбейн. Про це мені щойно повідомила його дружина пані Олена", - написав він.

Фішбейн народився 1 грудня 1946 року у Чернівцях. У 1976 році закінчив філологічний факультет Київського педагогічного інституту. В грудні 1970 року перша публікація Фішбейна з'явилась у літературному часописі "Вітчизна". Вірші до редакції передав український поет Микола Бажан.

У 1979 році Мойсей Фішбейн відмовився співпрацювати з КДБ. Був змушений емігрувати. У 1980-1981 працював кореспондентом українського літературного часопису "Сучасність". Його видавала українська діаспора у США та Німеччині.

У 1982-1995 роках працював кореспондентом, коментатором та редактором в український та російській редакціях радіостанції "Свобода". У 1989 році влаштував першу поїздку дітей, що постраждали від аварії у Чорнобилі, до Ізраїлю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер батько Вакарчука

Мойсей Фішбейн є лауреатом премії імені Василя Стуса, Відзнаки блаженного священномученика Омеляна Ковча та лицарем ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Перекладав з французької, івриту, їдиш, італійської, іспанської, каталонської, румунської, угорської, грузинської, російської та інших мов. Видав збірки "Ямбове коло", "Збірка без назви", "Дивний сад", "Апокриф", "Розпорошені тіні", "Аферизми", "Ранній рай" та "Пророк".

"Український поет не повинен ставитися позитивно, чи негативно до українського народу, більше того – я український націоналіст, яким повинен бути кожен поет", - казав Мойсей Фішбейн.

На 66-му році життя помер український журналіст Борис Клименко. Був кореспондентом іспанської інформаційної агенції EFE, французького міжнародного радіо RFІ.

Зараз ви читаєте новину «Помер видатний український поет Мойсей Фішбейн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути