понеділок, 19 липня 2021 09:01

Композитор дав останній концерт

Композитор дав останній концерт
Ференц Ліст походив із родини музиканта. Фото: pixabay

19 липня 1886 року угорський піаніст та композитор Ференц Ліст дав свій останній концерт в баварському місті Байройт.

Він був на вагнерівському фестивалі, котрий організувала його дочка. Через два дні після концерту застудився і захворів на запалення легенів. Наприкінці місяця помер на 75 році життя.

По собі залишив 647 музичних творів, серед яких симфонії, перекладення для фортепіано, фортепіанні концерти. Створив нові інструментальні жанри — рапсодії та симфонічні поеми. Ще за життя його визнали одним із найвпливовіших піаністів своєї епохи. Через харизму та привабливість про нього ходило багато пліток і романтичних історій.

Ференц Ліст походив із родини музиканта. Здобув хорошу освіту у Відні, де й почав свої виступи.Переїхавши разом з батьком до Парижу, Ліст почав писати музику, проте визнання публіки йому принесли сольні концерти на фортепіано у світських салонах, які доводилось давати, щоб заробляти на життя і оплачувати педагогів.

Отримавши популярність, він припинив виступати. Останній концерт відбувся у Кропивницькому. У 1848 році оселився у Веймарі, де прожив до 1861 року, будучи композитором. Після смерті сина Даніеля і дочки Бландін, Ліст переїхав у Рим, де в 1865 році прийняв постриг ченця і звання абата.

"Я несу з собою глибокий смуток серця, який повинен звучати тепер і зараз" , - казав він після того, як у 1881 році упав на готельних сходах, сильно травмував ноги і два місяці був прикутий до ліжка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер всесвітньо відомий музикант і композитор Дживан Гаспарян

Обстеження лікарів виявили у нього водянку, астму, катаракту лівого ока і серцеву недостатність, що його дуже гнітило. До кінця своїх днів не зміг оговтатись від фізичної і моральної травми. Це позначилось на його творах цього періоду.

Італійський композитор, аранжувальник і диригент Енніо Морріконе помер рік тому. Йому був 91 рік. Здебільшого писав музику для кінематографа й телебачення. Дворазовий лауреат премії Оскар 2007-го й 2016-го. Ще 9-річним вступив до консерваторії Святої Цецілії в Римі. Провчився 11 років і отримав три дипломи: за класом труби 1946 року, за класом оркестр 1952 року й за класом композиції 1953-го.

Зараз ви читаєте новину «Композитор дав останній концерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути