понеділок, 29 січня 2018 05:04

Голос українського співака Віктора Шпортька називали космічним

Голос українського співака Віктора Шпортька називали космічним
Український співак Віктор Шпортько помер 29 січня 2015-го. Фото: remsvar-service.ru

"Сьогодні о 18 годині перестало битися серце народного Артиста України Віктора Шпортька. На його піснях виросло не одне покоління українців. У свої 70 він дуже гарно виглядав, завжди підтягнутий та усміхнений. Минулого тижня йому невдало зробили досить просту операцію в одній з кращих клінік столиці. Намагалися виправити помилку, зробили ще одну операцію. І серце не витримало", - пише на своїй сторінці у Facebook журналістка Соломія Вітвіцька 29 січня 2015-го року.

Співак був одним із прихильників української пісні. За свою творчу кар'єру записав кілька альбомів. Два з них - у США. Найвідоміші: "Я - Віктор", "Облітає півонія", "Ми - українці", "Стежка до Ісуса". До деяких пісень сам написав музику - "А жити треба", "Цукерочка", тексти - до "Моя любов", "Моя дорога", "Повернення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:"Гарний слух до мови дається від природи" - 2 роки тому не стало одного з кращих перекладачів України

Був вокалістом Дніпропетровської, Волгоградської, Одеській, Північно-Осетинської філармоній, виступав у складі вокально-інструментального ансамблю "Водограй", довгий час був солістом Київського державного мюзик-холу.

"Мені пощастило бути не лише знайомою Віктора Михайловича, але й за якихось дивних, втаємничених обставин, стати автором слів пісні, у якій космізм його голосу проявився особливо яскраво – це пісня "Різдвяні дзвони". Коли музика до слів була написана, композитор Остап Гавриш запитав, кого б я хотіла чути виконавцем? Я без вагань назвала Віктора Шпортька. Він привітався з працівниками, молодим виконавцем, запитав у композитора про нову пісню, познайомився із текстом і вирішив її проспівати. Це було настільки сильно та неперевершено, що вже непотрібно було знову щось записувати", - згадує Валентина Здоровенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 4 роки тому вбили білоруса-майданівця Жизневського: спогади та ексклюзивні фото

"Віктор Михайлович був людиною, після знайомства з якою, спілкування продовжувалося в часі і просторі, його голос, якщо увійшов у душу, то залишався незабутнім, вирізнявся серед океану інших неповторною виразністю, щирістю, проникливістю. У Творця він був "співець за покликанням", тому і передавав нам, його слухачам, найширшу палітру глибинних почуттів, які доносили енергію Космосу".

Віктор Шпортько народився в селі Сухачівка на Дніпропетровщині в сім'ї вчителів. Закінчив педагогічне училище. Крім співів в різних колективах, озвучував художні фільми. У різні часи українське телебачення та студія "Укртелефільм" знімали музичні відеофільми "Співає Віктор Шпортько". Також був відомим в Україні педагогом, очолював кафедру естрадного співу Київського національного університету культури і мистецтв.

З дружиною Наталею виховали двох дітей - доньку Олену і сина Олексія. Мають трьох онуків.

Зараз ви читаєте новину «Голос українського співака Віктора Шпортька називали космічним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути