вівторок, 31 жовтня 2017 05:03

Дух Гаррі Гудіні викликають на Геловін
21

Гаррі Гудіні
Фото: MagicTricks
Гаррі Гудіні називали називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, творить чудеса"
У номерах Гудіні часто асистувала поліція
Гудіні обдурив світ у день свого 100-річчя
Гудіні

За життя його називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, що творить чудеса". Пліткували, що секрети трюків юному Гаррі Гудіні передав старий факір, коли 9-річним хлопчаком той втік з дому і мандрував Штатами з бродячими цирками. Серед сучасників ілюзіоніста було чимало таких, хто щиро вірив, що він звертався по допомогу до надприродних сил.

Гаррі Гудіні помер 31 жовтня 1926 року в Нью-Джерсі. Його тіло уклали в бронзову скриню, яку він підготував для майбутнього номера зі звільненням з пісочного полону, і відправили до Нью-Йорку. Гудіні було 52.

Автор: Deadline
  Похорон Гудіні
Похорон Гудіні

Питання про смерть Гудіні

Наприкінці жовтня 1926 року Гаррі був на гастролях у Монреалі. Він щойно відіграв своє нове шоу "Три-в-одному: Магія, звільнення і ілюзія з впливом". Ілюзіоніст відпочивав у гримерці на дивані. Навпроти - малювали олівцями портрет Гудіні студенти монреальського художнього училища Джек Ціна і Сем Смайлі, пише i-fakt

У цей момент двері гримерки відкрилися. На порозі з'явився міцний хлопець, який представився Гордоном Уайтхедом, студентом університету Мак-Гілл. Він поставив питання, якого занурений у себе Гудіні не розчув. Гаррі навіть не здивувався появі непроханого гостя: подумав, що той - товариш молодих художників. Уайтхед раптом запитав: "Містер Гудіні, правда, що ви можете витримати будь-який удар у живіт? Кажуть, у вас залізний прес. Дозвольте спробувати?". Він ступив до дивану. Гудіні інстинктивно піднявся. Гордон завдав Гудіні три коротких удари. Фокусник схопився за живіт і застогнав. У цей момент у нього лопнув апендикс, який був запалений уже кілька днів. "Почекайте, - прохрипів він. - Я ж повинен зосередитися". Він впорався з приступом болю. Випростався. Сказав: "Тепер бийте". Студент завдав ще кілька ударів і затряс забитим кулаком. Прес Гаррі був міцний.

Автор: Wykop
  Боксер імітує удар по "сталевому" пресу Гудіні
Боксер імітує удар по "сталевому" пресу Гудіні

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілюзіоніста довели до смерті чотирма ударами в живіт

Гастролі в Монреалі закінчилися. Гаррі дав ще кілька виступів, зібрав реквізит і разом із дружиною Бесс сів на потяг у Детройт, де у нього були призначені наступні концерти. Кілька днів ілюзіоніста мучив сильний біль. Але Гудіні звик до такого. Незабаром у нього різко підскочила температура. У Детройт він приїхав із гарячковим жаром. Але вийшов на сцену. Під час виконання номера зі звільненням із гамівної сорочки Гаррі зомлів.

Автор: Daily Express
  Гудіні легко звільнявся із найжорсткіших кайданів
Гудіні легко звільнявся із найжорсткіших кайданів

Гудіні помирав кілька днів. Увечері 30 жовтня 1926 року, напередодні Геловіна, він знепритомнів і більше до тями не повернувся.

Американські газети, які завжди трепетно ставилися до Гаррі і обожнювали його за прямоту, сміливість і яскравий талант, вийшли з траурними заголовками. Саме в ці листопадові дні 1926 року прозвучало "великий", "геній", "чарівник".

Розтин тіла ілюзіоніста не провели, і скоро після похорону з'явилися чутки про його отруєння. Вони не були ані підтверджені, ані спростовані.

Автор: MagicTricks
  Гудіні
Гудіні

Слава Гудіні

Слава Гаррі Гудіні була настільки гучною, що в побуті американців з'явилося дієслово "гудінайз", яке означає "вміння виплутатися зі скрутного становища". Люди намагалися розгадати секрети знаменитого ілюзіоніста. Чи справді він здійснює подвиги, демонструючи невичерпні можливості людського тіла і духу, або ж його ефектні номери лише спритна містифікація? Припущенням і логічним висновкам не було ліку, але беззаперечні пояснення в більшості випадків дати так нікому і не вдалося.

Як могло бути інакше, якщо на очах здивованих глядачів ця людина в лічені секунди розкривала найскладніші сейфи; легко звільнялася від будь-яких пут; вибиралася із гамівної сорочки, наглухо зашитого мішка і замкненої скрині, скинутої в воду; звільнялася з тюремних камер і глибокої могили.

Автор: Fox 5 NY
  Гаррі Гудіні називали називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, творить чудеса"
Гаррі Гудіні називали називали "найбільшим ілюзіоністом всіх часів і народів", "володарем духів", "королем магів" і "людиною, творить чудеса"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гаррі Гудіні втік з камери в Бутирській в'язниці

У 1894 році Гудіні познайомився зі своєю майбутньою дружиною і асистенткою Бесс. Подружжя Гудіні стало ефектною парою: м'язистий Гаррі був невисокий на зріст, але поруч із Бесс, яка була "метр п'ятдесят" і важила близько 50 кг, здавався набагато вищим. А Бесс, зі своїми великими задумливими блакитними очима, ніжним тихим голосом, у чорних оксамитових бриджах, білій блузі з мереживним коміром і чорним оксамитовим жакетом, нагадувала казкового ельфа і неймовірно подобалася публіці. Характер у обох артистів був складним, проте вони знайшли дотепний спосіб зберегти гарні стосунки протягом багатьох років. Для цього вигадали таємну "систему знаків", незрозумілу для сторонніх: якщо Гудіні піднімав тричі праву брову, це означало, що він розсерджений і дружині слід негайно замовкнути. А якщо не в дусі була Бесс, то чоловік мав вийти з дому, обійти його і кинути капелюх у вікно: якщо дружина знову викидала капелюха, йому доводилося робити ще не одне коло, передає interviewmg

Автор: Metro
  Гаррі Гудіні з дружиною Бесс, яка була його помічником
Гаррі Гудіні з дружиною Бесс, яка була його помічником

Гудіні вигадував усе нові фокуси, найвідомішими з яких стали проходження крізь цегляну стіну, втеча з китайської "камери тортур" - зануреного в воду ящика, оббитого сталевими смугами зовні, і звільнення з закритого молочного бідона, всередині якого було молоко. Але і старі трюки він полюбляв ускладнювати: наприклад, одного разу оголосив, що не просто вибереться із гамівної сорочки, але при цьому буде висіти вниз головою на карнизі хмарочоса. Глядачі під час трюку непритомніли, а "великий Гудіні" не отримав і подряпини.

Полювання за привидами

В останнє десятиліття своєї кар'єри Гудіні знову здивував весь світ: він випустив ряд книг, які розкривали секрети його майстерності. А зробив це, оскільки був стривожений тим, що через популярний у ті роки спіритизм багато ілюзіоністів середньої руки почали видавати свої трюки за докази спілкування з "потойбічними світами". Саме Гаррі Гудіні, визнаний "батько ілюзії", був першим, хто оголосив війну спіритам. Разом із переодягненим у цивільне констеблем Гудіні інкогніто відвідував спіритичні сеанси з метою викрити шарлатанів і помітно досяг успіху в цьому. Газети охрестили його "мисливцем за привидами". Гаррі неодноразово запрошували як експерта на судові процеси щодо послідовників спіритизму. Гудіні завжди блискуче повторював у залі суду їхні "містичні" трюки.

Автор: LifeDaily
  Конан Дойль посварився з Гудіні через його невіру в спіритизм
Конан Дойль посварився з Гудіні через його невіру в спіритизм

Це коштувало "викривачеві" давньої дружби з відомим письменником Артуром Конан Дойлем. Якось у трьох кварталах від будинку Гудіні, Конан Дойл написав на папері: "Мене, текел, фарес" - слова, що згідно з Біблією, з'явилися на стіні палацу Валтасара. За годину в будинку Гудіні письменник побачив, як обмазана білилами коркова кулька мимовільно вивела ці слова на грифельній дошці. Конан Дойл втратив дар мови і визнав Гаррі "найвидатнішим медіумом". Але той заперечив йому при свідках: "Сер Артур, над цим фокусом я працював майже всю зиму. Не хочу розкривати його секрет, але запевняю вас, що це - спритність рук у поєднанні з деякими нескладними пристроями. Я розробив трюк спеціально, щоб показати вам, на що здатна спритна і досвідчена людина. І я вас дуже прошу: коли ви бачите щось неймовірне, не поспішайте з висновком, що тут не обійшлося без надприродних сил". Літературний батько Шерлока Холмса не повірив Гудіні, порахував це жорстоким розіграшем, і посварився з ним на все життя.

Автор: Irish News
  Гудіні виступив проти віри у потойбіччя
Гудіні виступив проти віри у потойбіччя

Після смерті Гудіні

Аби спіритуалісти не скористалися його ім'ям, Гудіні повідомив усім, що домовився з дружиною: якщо його дух з'явиться Беатріс після смерті, то він подасть секретний знак, відомий лише їм двом. Десять років у день його смерті Бесс приходила на спіритичні сеанси, однак знака так і не дочекалася, після чого остаточно оголосила їх шарлатанством. Що не заважає шанувальникам таланту Гудіні досі щороку в день його смерті, на Геловін, викликати дух фокусника - звісно, марно.

Автор: MagicTricks
  Дух Гудіні досі викликають на Геловін
Дух Гудіні досі викликають на Геловін

Реквізит Гудіні був використаний його братом Теодором Хардіном, який продав усе магу і колекціонеру Сідні Раднеру. Велика частина колекції перебувала в Музеї Гудіні в Епплтоні, штаті Вісконсін, поки Раднер не продав її на аукціоні в 2004 році. Більшість цінних предметів, в тому числі знаменита клітка для тортур водою, була продана магові й ілюзіоністові, Девіду Копперфілду.

Після смерті Гудіні газети писали, що в сейфі однієї зі старовинних нотаріальних контор Нью-Йорка зберігається запечатаний пакет, який за заповітом артиста мав бути розкритий у день сторіччя від дня його народження. В цьому пакеті всі таємниці фокусів ілюзіоніста. Призначений день настав, сейф розкрили - він виявився порожнім. Великий ілюзіоніст знову обдурив усіх.

Автор: MagicTricks
  Гудіні обдурив світ у день свого 100-річчя
Гудіні обдурив світ у день свого 100-річчя

Лінія життя Гудіні

Народився Гаррі Гудіні (справжнє ім'я Еріх Вайс) 24 березня 1874 року в Будапешті, в сім'ї з семи дітей. Його батько був єврейським рабином. 13-річним Еріх переїхав з батьком до Нью-Йорка. Працював на різних роботах і жив у пансіонаті;

1894 - Еріх Вайс почав кар'єру професійного мага і взяв собі псевдонім Гаррі Гудіні. Перша частина псевдоніма залишилася від його дитячого прізвиська "Гаррі", а друга - данина французькому магові, Жану Ежену Роберу-Гудіні;

1893 - Гудіні одружився на Вільгельміні Беатріс Ранер, яка виступала його помічником протягом усього життя;

Автор: Irish News
  Гудіні з дружиною Бесс
Гудіні з дружиною Бесс

1899 - виступи Гудіні привернули увагу Мартіна Бека, менеджера розваг. Незабаром Гаррі Гудіні відправився в тур Європою. У свою шоу-програму залучав місцеву поліцію, яка зв'язувала його, одягала наручники, закривала в тюрмах. Це шоу стало сенсацією, скоро він став найбільш високооплачуваним виконавцем в американських водевілях;

Автор: Amazon
  У номерах Гудіні часто асистувала поліція
У номерах Гудіні часто асистувала поліція

1901 - почав кар'єру в кіно, випустив свій перший художній фільм. Знявся в стрічках: "TheMaster Mystery", "The Grim Game" і "Terror Island". У Нью-Йорку заснував продюсерську компанію Houdini Picture Corporation, а також студію фільмів під назвою "The Film Development Corporation", яка не мала успіху;

1909 - Гаррі придбав свій перший літак і став першою людиною, яка пролетіла над Австралією. В цьому ж році Гаррі Гудіні поставив номер зі звільнення з гармати за мить до того, як спрацює запал;

1912 - показав свій знаменитий номер "Звільнення з китайської клітки для тортур водою". Гудіні був прив'язаний за ноги і опущений вниз головою в закритий скляний резервуар із водою. Від нього вимагалося затримати подих більш ніж на три хвилини, щоб вибратися. Виступ став апогеєм у кар'єрі Гудіні;

1923 - Гудіні став президентом "Martinka & Co", найстарішої компанії магів в Америці;

2014 - показали міні-серіал про життя Гудіні. У головній ролі - Едріан Броуді.

Зараз ви читаєте новину «Дух Гаррі Гудіні викликають на Геловін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути