Ексклюзиви
понеділок, 12 червня 2017 04:20

Гаррі Гудіні втік з камери у Бутирській в'язниці

Гаррі Гудіні втік з камери у Бутирській в'язниці
Фокусник Гаррі Гудіні. Фото: Вікіпедія

12 червня 1923 року американський фокусник Гаррі Гудіні (1874–1926) вперше публічно продемонстрував свій знаменитий трюк, звільнивши себе з гамівної сорочки, висячи над землею на висоті 12 метрів.

В Америці Гаррі Гудіні називали "чарівником кайданів" - він блискавично звільнявся від наручників, кайданів, від ланцюгів і гамівної сорочки. Не було тюремної камери, з якої б він не вибрався. Будучи в Росії, він незбагненним чином зник з камери Бутирській в'язниці. А в грудні 1906 року в Детройті зв'язаний, з наручниками на руках і з кайданами на ногах Гаррі Гудіні стрибнув з моста в ополонку. Через три хвилини поліція визнала, що швидка течія захопила артиста під лід і йому вже не вибратися. Через п'ять хвилин напівзамерзлі журналісти поспішили в свої видавництва зі звісткою про загибель Гудіні. Він виринув з ополонки через вісім хвилин, коли ні у кого вже не було надії на його порятунок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ілюзіоніста довели до смерті чотирма ударами в живіт

Гудіні постійно ускладнював свої трюки, доводячи їх до досконалості. Одним з перших номерів в його арсеналі було "Звільнення від оков". Він прославився завдяки вдалому рекламному ходу: прийшов до шефа поліцейських Чикаго і заявив, що в наручниках зможе вибратися із замкненої тюремної камери. Ілюзіоніст виконав цей трюк у присутності репортерів в лічені хвилини. Пізніше він повторив той же фокус в головних в'язницях Європи і США. В основі більшості трюків Гудіні лежала майстерність: він знав про замки, ключі та наручниках все, що можна було про них знати. Мініатюрну відмичку він або ховав у роті, або отримував від дружини під час прощального поцілунку "на удачу" перед небезпечним трюком.

Гаррі Гудіні (його справжнє ім'я - Еріх Вайс) народився 24 березня 1874 року в Будапешті в бідній єврейській родині. Його сім'я емігрувала в США, коли хлопчикові виповнилося чотири роки. В квітні 1891 року вирішивши присвятити життя цирковому мистецтву. Тоді ж він взяв псевдонім Гаррі Гудіні, намагаючись в усьому бути схожим на знаменитого французького фокусника Гудина.

Зараз ви читаєте новину «Гаррі Гудіні втік з камери у Бутирській в'язниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути