Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2018 05:06

42 альбоми і 60 млн дисків: минуло 3 роки від смерті Деміса Руссоса
13

Могила Деміса Руссоса в Афінах
Фото: 24СМИ
Одна із обкладинок музичного диску Деміса Руссоса
Одна із обкладинок музичного диску Деміса Руссоса
Одна із обкладинок музичного диску Деміса Руссоса
Одна із обкладинок музичного диску Деміса Руссоса

"Мені не раз доводилося жертвувати творчістю заради любові. Коли справа стосується близьких людей, сім'ї, нам, людям мистецтва, доводиться вибирати. Особливо якщо мова йде про дітей. На жаль, свого часу я багато чого їм недодав", - каже грецький співак Деміс Руссос в 2002 році одному із видань. Через 13 років 25 січня 2015-го 68-річного артиста не стало. Довгий час причину смерті не називали. Однак зараз відомо, що артист мав рак підшлункової залози.

Деміс Руссос один із найпопулярніших світових співаків. Його хіти "Сувенір", "Прощай, моя любов, прощай!", "П'ять годин" увійшли в золотий фонд музики ХХ століття. Ім'я артиста занесене до Книги рекордів Гіннесса: побив всі світові рекорди за кількістю випущених платинових, золотих і діамантових дисків. Продав близько 60 млн копій альбомів. Популярність здобув в 1970-х. На концертах любив одягати балахони. Мав довге волосся і бороду — через це порівнював себе з Григорієм Распутіним.

Його любов до музики почалася з п'ятирічного віку. В шість років самостійно навчився грі на гітарі і трубі, потім взявся за фортепіано. Про початок і перебіг кар'єри писали "Факти".

"В Олександрії я почав співати в церковному хорі. Вслухаючись в луна під склепінням храму, я завмирав. Багато репетирував вдома, але ніде голос не звучав так красиво, як в церкві. В чотирирічному віці я переніс тонзиліт. Хірург, чаклували над моїм горлом, ледь не перерізав зв'язки. Тканини зрослися, однак через незначні деформації голос став неповторним", - згадував Руссос.

Автор: Дзеркало тижня
  Деміс Руссос продав близько 60 млн копій музичних альбомів
Деміс Руссос продав близько 60 млн копій музичних альбомів

Коли справа стосується близьких людей, сім'ї, нам, людям мистецтва, доводиться вибирати. Особливо якщо мова йде про дітей. На жаль, свого часу я багато чого їм недодав

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гарний слух до мови дається від природи" - 2 роки тому не стало одного з кращих перекладачів України

Під час навчання на філософському факультеті Деміс разом із молодим композитором Вангелісом Папатанасіу створили гурт "Дитя Афродіти". Перший альбом розійшовся у Франції десятимільйонним тиражем. Через дев'ять місяців хіти - "Я хочу жити", "Кінець світу" - зайняли верхні рядки всіх європейських хіт-парадів. "Полум'я і лід" - перший сольний альбом, записаний Руссосом в 1971 році. За рік він розійшовся тиражем в два мільйони примірників, зробивши автора багатієм. Він тут же зняв розкішні апартаменти в центрі Парижа, придбав дороге авто, найняв прислугу, шофера і особистого секретаря.

Чотири рази одружувався. Має доньку Емілі та сина Сіріла. Останні роки Руссос проживава із француженкою Марі Домі.

"На початку кар'єри я дуже потребував близьку людину. В цей час познайомився з Монік, вона і стала матір'ю Емілі. Але потім я зустрів жінку своєї мрії - Домінік. Незабаром у нас народився син. Сьогодні вже можу сказати: я був занадто молодий і гарячий, щоб не піддатися спокусі закриття інтрижку з якою-небудь красунею, яка просила автограф після концерту. Домінік не пробачила мені "контакту" з молоденькою секретаркою, хоча я завжди належав їй одній. З Памелою ми познайомилися в букіністичному магазині. Американська модель, вона була сама досконалість. А довше за всіх "затрималася" Марія-Тереза", - так характеризував своїх жінок Деміс Руссос.

"Занадто пізно розумієш: щоб бути щасливим, чоловік повинен залишатися холостяком. Все хороше занадто швидко закінчується. Коли займаєшся любов'ю з жінкою і обом добре, здається, що цього занадто мало. Тому я готовий знову і знову займатися любов'ю".

14 червня 1985 року літак, в якому Деміс зі своєю другою дружиною летів з Афін до Риму, викрали терористи. Через п'ять днів звільнили. За цей час співак схуд з 146 до 110 кг.

"Я випадково опинився в літаку. Нападники навіть автограф у мене попросили. Мене утримували в нормальних умовах, під охороною. Пригадується одна кумедна річ. Один з моїх "тюремників" якось вирішив прийняти душ в квартирі, де перебував я, і попросив мене, поки він буде митися, повартувати його автомат Калашникова", - розповідав Деміс.

Автор: Starlife
  Деміс Руссос продав близько 60 млн копій музичних альбомів
Деміс Руссос продав близько 60 млн копій музичних альбомів

Коли займаєшся любов'ю з жінкою і обом добре, здається, що цього занадто мало. Тому я готовий знову і знову займатися любов'ю

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Самотність стала її долею" - померла акторка українського походження

Про музику 2000-х Руссос говорив: "На естраді сьогодні працює багато цікавих і талановитих людей. Багато хто говорить, що в 60-і і 70-і роки музика була кращою. Це не так, кожна епоха цікава по-своєму. Різниця лише в тому, що в 60-і роки було більше часу для розвитку талантів. Тепер це перетворилося на конвеєр. Талантів досить і сьогодні, просто ми їх не завжди помічаємо".

Зіркою зі світовим ім'ям Деміс Руссос став після запису в 1973 році альбому "Forever and Ever". Найуспішнішою стала пісня з однойменною назвою. Однак в слухача особливу любов завоювала інша композиція - "Souvenirs". В радянські часи її переклали як "Від сувеніра до сувеніру", й до цього часу називають просто "Сувенір". Але правильна назва - "Від спогади до спогадів", пише kp.ua.

У 1977 році популярний у той час гурт "Червоні маки" заспівали пісню "Перше кохання" - інтерпретацію на "Souvenirs". Автором перекладу є поет Апполон Григор'єв. Пісня одразу ж стала завсідником тодішніх дискотек. Закохані парочки вперше цілувалися під неї, а романтики виконували під гітару. В 1995 році група "Російський розмір" і Професор Лебединський виконали його в більш жорсткій манері. Хрипкий голос співака припав багатьом до смаку, і на концертах шанувальники буквально рвали на собі волосся, ледь почувши "Біжать роки, і смуток-печаль в твоїх очах".

В Україні цю пісню виконувала Наталія Бучинська.

Автор: itunes.apple.com
  Одна із обкладинок музичного диску Деміса Руссоса
Одна із обкладинок музичного диску Деміса Руссоса

Деміс Руссос народився 15 червня 1946 року в Єгипті, в Олександрії. Його батько Джоррдж (Йоргос) Руссос - інженер, любив грати на гітарі. Під час навчання в музичній школі Деміс освоїв гру на гітарі, трубі, контрабасі та органі. В середині 1950-х років родина переїхала до Греції.

У 1963 році Деміс Руссос разом з Вангелісом і Лукасом Сідерасом створили групу "Aphrodite's Child". У 1968 році, після військового перевороту в Греції, група перебралася в Париж, де домоглася успіху завдяки пісні "Rain & Tears".

У 1971 році Деміс Руссос покинув групу і почав сольну кар'єру. За три роки до нього прийшов успіх з альбомом "Forever & Ever". За свою кар'єру випустив 42 альбоми.

Помер 25 січня 2015 роки від раку підшлункової залози в одному з госпіталів Афін. Похвали Руссоса 30 січня на Першому кладовищі Афін, де могили багатьох грецьких політиків і діячів культури.

Зараз ви читаєте новину «42 альбоми і 60 млн дисків: минуло 3 роки від смерті Деміса Руссоса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути