пʼятниця, 05 квітня 2013 11:06
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

"Регіонали" створили великий головний біль для Януковича

У четвер, 4 квітня, більшість провела альтернативне засідання Верховної Ради поза межами парламенту. На ньому зібралися 244 народних депутата. Засідання вів спікер Володимир Рибак. На ньому було розглянуто і проголосовано низку законопроектів.

Справа в тому, що через декілька днів мало бути голосування по вотуму недовіри прем'єру Азарову, тому нічого дивного, що його друг (спікер Володимир Рибак — ред.), з яким вони дружать 35 років, пішов йому на зустріч і зібрав цей кворум.

По-друге, мова йде про серйозні речі - дискредитацію української державності. Бо парламент, президент, міліція, прапор — це все, що записано у Конституції. Зараз ідеться також і про розкол та самоліквідацію парламенту. Ці люди не мають права приймати жодного рішення і вони це чудово знають. Це дуже погано. Бо, по суті, під питанням будуть всі документи. Ні Путін не захоче домовленості про ГТС чи про Митний союз при такому ущербному парламенті, ні Європейський Союз не захоче жодних міжнародних гарантій, підписаних парламентом, який сам себе дискредитував.

Але це не конституційний переворот, як запевняє опозиція. У нас президентська республіка і за все відповідає президент країни. Він, як мешканець Межигір'я, одночасно виконує роль конституційного гаранта. І він зобов'язаний негайно виступити з тим, щоби парламент знову відновився.

Якщо Янукович буде підписувати закони, прийняті на "виїзному" засіданні, то відбудеться перенесення кримінальної відповідальності від колективної безвідповідальної групи депутатів, на нього. Бо у випадку допиту депутатів, половина з них не зізнається, що вони були на засіданні. Думаю, що про всяк випадок, Рибак вже запасся довідкою з медичної установи "Феофанії" про те, що в цей час він хворів. І тоді вже політична відповідальність депутатів перетворюється на кримінальну відповідальність президента. Він не має права підписувати жодні документи, прийняті цією групою "товаришів".

Звісно, дуже цікаво дивитися, коли йде засідання і піднімається одразу 20-30 рук, на яких висять годинники по 100 тисяч доларів. За людей, звісно, приємно. Але це не парламентарі. Тому довгий час все це не протримається, бо вони себе там (на "виїзному" засіданні) дуже некомфортно почували. Вони ж хочуть працювати депутатами. Бо інакше у них завтра посольства відберуть шенгенські візи, бо після таких подій вони вже не депутати. Вони погодилися брати в цьому участь, лише тому що їх попросили, і вони думали, що відповідальність за це нестиме тільки Рибак. Але насправді, через деякий час наступить персональна відповідальність кожного, наступить персональна міжнародна відповідальність, я вже не кажу про Конституційний суд, який має негайно зібратися і оцінити ситуацію з юридичної точки зору. Це він має робити за інструкцією.

Якщо далі це буде продовжуватися, то президент зобов'язаний розпустити парламент, який розколовся і займається самоліквідацією. Держава не може існувати без навіть примітивного зібрання представників народу.

Сам Янукович, звісно, знав про такі наміри своїх депутатів, але тут, певно, було те саме, що і з історією з Тимошенко, коли йому сказали: "Та ми її посадимо і на цьому все закінчиться". Тобто, він не прорахував всі можливі наслідки, зокрема, для себе. Йому зараз здається, що він може виступити із заявою про те, що не має жодного відношення до того, що відбувається у парламенті — і все буде добре. Але для міжнародного співтовариства це не пояснення.

Тому, думаю, зараз найбільший головний біль буде у президента. Ні у Рибака, ні у Азарова, ні у Арбузова, який тільки тихо потирає руки, дивлячись як депутати самі себе закопують.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" створили великий головний біль для Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути