пʼятниця, 26 серпня 2011 14:18
Віктор Небоженко
Віктор Небоженко
Керівник соціологічної служби "Український барометр", політолог

Хорошковський став другою особою в державі

Президент Віктор Янукович своїм указом присвоїв главі Служби безпеки України Валерію Хорошковському звання генерала армії. Зазвичай, такі високі звання не дають людям, які не пройшли шлях від простого солдата до генерала. Його дають лише за надзвичайно важливі особисті успіхи перед президентом: розкрив державну змову, повернув вкрадені кимось гроші в банк, тобто щось грандіозне. Це звання не дають до дня народження, хорошого весілля і не купують за кілька десятків мільйонів доларів. Скоріш за все, це особисте відношення Януковича до Хорошковського.

Кілька днів тому він зробив таку ж операцію з главою МВС Анатолієм Могильовим. Він був генерал-лейтенантом, а став генерал-полковником. Щодо нього, то це зрозуміло. Присвоєння звання Хорошковському — це певний виклик для генералів, полковників, майорів, які служать в армії роками. Цей фактор є подразником. Складається враження, що Янукович хоче сформувати неприязнь до Хорошковського зі сторони генералітету.

Щодо можливого впливу Росії на цей указ президента, то наведу приклад Дмитра Фірташа. Він нажив великий статок на спекуляціях з російським газом. Всі вважали, що більшого росіянина не може бути. Він нібито повинен був любити Росію і цілувати землю до самого Кремля. Проте отримав гроші, відірвався від РФ і став одним із її противників. Можливо, колись Хорошковський таємно почувався росіянином. Однак зараз, коли отримав владу, зберігає гроші у західних, а не російських банках, став "західником".

Також згадався скандал, коли Дмитру Табачнику після "певних натяків" дали звання полковника і це дуже розізлило Леоніда Кучму. Екс-президент розумів, що справа не в його особистих відносинах з нинішнім вже міністром. Кучма знав про важливість державних рангів. Мовляв, не можна просто так перескакувати, тому що ламається ієрархія. Очевидно, Янукович не розуміє цього. Хто ж тоді тепер міністр оборони Михайло Єжель? Все одразу обезцінилось.

Колись Віктор Ющенко обезцінив звання Героя, коли давав його усім людям поспіль, чим створив конфліктну ситуацію в суспільстві. Точно так само Янукович обезцінив звання генерала.

До звання генерала прагне будь-який офіцер. От російський прем'єр Володимир Путін у відставку пішов майором, хоча міг присвоїти собі звання генералісімуса і натягнути на себе мундир Сталіна. Однак не зробив цього.

Генерал армії — найвище звання після президентського (верховний головнокомандувач). Якщо хтось раптом зіб'є вертоліт Януковича, то ця людина автоматично стане найголовнішою у країні. Краще б глава держави не присвоював одразу це звання, а робив це поступово — на одне свято, потім на інше. А президент кудись поспішає.

Зараз ви читаєте новину «Хорошковський став другою особою в державі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути