неділя, 09 жовтня 2011 09:45
Наталя Власенко
Наталя Власенко
Наталя Власенко

Колобок урятував

- Хоч на пенсії почитаю щось, крім програмних творів, - каже мама.

У школі вона викладала українську мову й літературу. 25 років педагогічного стажу. За зошитами ні на що часу не лишалося. Через пенсійну реформу вирішила піти на заслужений відпочинок зараз, у 48. Тато пообіцяв поставити лавку біля дому, аби мама сиділа там із насінням і стежила за останніми плітками, як і личить пенсіонерці. Мама не витримала - влаштувалася в районну бібліотеку.

- Помилилась, - розчаровано каже після перших тижнів. - Займаюся тим, що дописую книжки у формуляри й одразу їх викреслюю. Таким чином піднімаємо кількість читачів.

Вимагають 40 читачів на день, інакше закриють

Вимагають 40 відвідувачів на день. Інакше бібліотеку закриють. А більш як 10 не заходять. Переважно пенсіонери-інтелігенти, беруть класику.

- Прийшов дідусь, питає: "Що у вас із заборонених письменників є?", - розповідає мама.- Порадила "Волинь" Уласа Самчука. Історією цікавиться. З дому ще "Моксель" принесу, бо питав чому москалів кацапами називають.

Каже, що в бібліотеці навіть телефону нема, не те що комп'ютера. Із книжок - переважно російськомовні. Найбільший стелаж займають жіночі романи - "Любовное сафари", "Неистовый викинг", "Грехи и грешницы", "Его плененная леди". За ними приходять самотні жінки середнього віку. Особливо популярна "Полоса везения, или Все мужики козлы" Катерини Вільмонт.

- А сьогодні заходили підлітки. Спочатку один попросив "Колобка". Сів у читальній залі. Потім ще один такий - знову по "Колобка". За 2 хвилини знову. Так за півгодини над тим "Колобком" 12 чоловік схилилися, читають, гигикають. Напевно, хотіли прикольнутися. Чекають на мою реакцію. А мені що - послугу зробили. Липових замовлень того дня вже не писала.

Зараз ви читаєте новину «Колобок урятував ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

21

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути