вівторок, 21 квітня 2020 17:05
Наталія Мазіна
Наталія Мазіна
Журналістка

Їй сподобалося б

У січні не стало моєї бабусі. Сумую і радію водночас. Сумую, бо ми були близькі. А радію, бо зараз їй точно добре. Останній місяць ставало все гірше, і ми з мамою жили в очікуванні. Я – у місті, тримаючи мобільник біля себе і готова зірватися кожної секунди, мама – в селі біля неї.

Я приїжджала туди, коли могла, привозила знеболювальне. У ті останні дні багато ­думалося про смерть. Відчувалося, що вона поряд. Що вона гостя, і дуже прохана. Бабуся вже хотіла вмерти, для цього були фізичні показники, а смерть усе не йшла, і незрозуміло, кому треба ці страждання вимученого худого й немічного тільця, яке не приймало їжі. Воно стало, як у підлітка з Бухенвальда, – шкіра й кістки.

У ніч на Різдво я молилася, благаючи Бога припинити ці муки. А тоді якось само собою молитва перейшла у розмову зі Смертю. Просила й закликала її прийти. Вже під ранок заснула. І от бачу уві сні, що годую груддю немовля-дівчинку. Питаю у мами: "А де бабця?" "Вона пішла туди, де вітер", – відповіла. Раптом двері розчиняються, входить бабуся, а в кулачку – довгі смугасті карамельки, які колись цигани продавали на базарах. Простягає мені:

– Це за те, що ти вміла чекати, – каже і зникає.

Прокидаюся і розумію: це скоро станеться.

– Підведіть мене! – о дев'ятій ранку вона схопилася худими рученятами мамі за шию.

Ми посадили. Мама тримала її руку, я гладила спину. Бабуся голосно видихнула кілька разів – і все. Годинник зупинився о тій хвилині, коли її не стало.

Вона пішла на Різдво – день, коли всі покійники потраплять до раю без черги й умов. Ховали її сонячного дня, прийшли багато людей, були квіти, сльози, рідні, служба в церкві. Якщо можна так казати про похорон, він був ідеальний. Усе так, як їй сподобалося б

Зараз ви читаєте новину «Їй сподобалося б». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути