пʼятниця, 03 березня 2023 13:00
Наталія Мазіна
Наталія Мазіна
Журналістка

Війни Роговцевої

– Мати рідна! – на годиннику 17:00. Зараз починається вистава за участю Ади Роговцевої. Я чомусь вирішила, що вона о 19:00. Які вже там сукня й мейкап, ускакую в джинси, чоловік викликає таксі, мчимо. Бачу, що 40 хвилин точно втрачено: "Хоч би там світло вимкнули абощо, щоб початок затримався".

Він справді затримався з невідомих причин. Яка радість. Щойно всілися, як тривога.

"Усі прямуйте в укриття", тут це гардеробна на цокольному поверсі. Трохи вже шкодую, що не взяла тривожного наплічника, у ньому точно є вода й шоколадка. А я не обідала. Як показує досвід воєнного Києва, його треба носити скрізь, бо вже кілька разів застрягала в метро.

Півтори години тривоги: глядачі окуповують буфет, черга завертає в неосяжну далечінь, шампанське на кожному розі мармурових сходів. Нам дозволяють перетягти диван із забороненої зони під двері глядацької зали. Всі скролять новини, хтось першим вигукує: "Відбій!"

Виставу про життя народної артистки поставила її донька за біографічною книжкою самої Ади Миколаївни. І початок там про війну: бомбосховище, сирість, запах страху, тісно. Над головою розриваються бомби. Далі – окупація. Тільки це про ту війну. А звучить, як про цю. Актрисі тоді було 4, нині – 85.

Сама вона з'являється наприкінці під гучні вигуки: "Автора, автора!" – і каже, що вирішила дожити до Перемоги. І доживе, бо їй є кого чекати. Зятя, який приїхав із фронту на два дні зіграти в цій виставі, й онука, що воює під Бахмутом.

Маленька, совісна жінка з великим талантом і великою силою. Яка поховала сина, яка зуміла вийти на сцену в день смерті матері. І яка їздить на передову ось уже дев'ятий рік. Бо ми, українці, разом у нашому спільному горі. І цитує Лесю:

"Самій не довго збитися з путі,

Та трудно з неї збитись у гурті".

Роговцева просить жити, любити, допомагати, ділитися.

Ми підходимо ближче до сцени, де до актриси рвуться охочі з квітами. Вона ніяковіє:

– Це ж дорого.

І просить іти, щоб встигли на метро.

Зараз ви читаєте новину «Війни Роговцевої». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути