неділя, 22 липня 2012 12:41
Наталія Мазіна
Наталія Мазіна
Журналістка

Хороші донецькі враження

– Ти зібралася в Донецьк? Який жах, – співчуває кума.

Три роки тому я їхала туди, як до вовків. Навіть перейшла на російську мову, думала, за українську ­поб'ють. Але люди траплялися винятково ­хороші: подружня пара запросила до ресторану, де чоловік розповів, як подарував дружині ­театр, бо дуже любить її. Інша моя героїня – цілителька, яка всиновила зека. ­Заплатила сотню за таксі, щоб я не мучилася, дістаючись трьома видами транспорту до неї в село. Лікар з опікового центру пригостив обідом. Як зараз пам'ятаю – була смажена риба й диня.

І от я знов у потязі. Дві ­пасажирки – корінні донеччанки. Запитую, що принесло місту Євро.

– Цены повысили, а назад же их ­никто не вернет. Правда, дороги сделали, стадион хороший, – ділиться одна.

– А опозорились как! – сміється інша. – Прилетела я из Москвы, стою в очереди. Тут чурки какие-то, как саранча, набежали к окошечку. У одного работник аэропорта спрашивает: "Цель приезда?" Тот не понимает, улыбается токо. Наш нагло так спрашивает: "Ду ю спик раша?" Тот: "Ноу". Наш вынимает билет на матч и размахивает у иностранца перед глазами, мол, ты на футбол? Тот перепугался, подумал, что билет свой передал с документами. ­Давай бумажку тянуть на себя, наш – на себя. Так и порвали. Чурка в крик. Но потом по карманам пошарил, нашел, обрадовался. Уже прошел за линию, а наш ему в спину: "Велком ту Юкрейн".

– Таких придурков по всей стране хватает, – каже перша. – А вот из-за Януковича и его прихлебателей на Донбассе людьми перестали ­считать всех. А это миф все о бандюках. ­Хорошие и плохие всюду есть.

Уранці вона підвозить мене на таксі до автовокзалу. У маршрутці на мою українську озирається літній чоловік:

– Як приємно чути рідну мову!

До вечора знову назбирую урожай хороших донецьких вражень. Заду­маний кумі подарунок – футболку з написом "Я был в Донецке и ничего не боюсь" вирішую не привозити.

Зараз ви читаєте новину «Хороші донецькі враження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути