вівторок, 06 березня 2018 13:06

"Закон про мову в Україні повинен бути радикальним" - Юрій Макаров

"Закон про мову в Україні повинен бути радикальним" - Юрій Макаров
Журналіст Юрій Макаров вважає, що держава повинна забезпечити курси української мови для російськомовних. Фото: Litcentr

Україні потрібен радикальний закон про мову, вважає член правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Юрій Макаров.

"Для нас взірцем повинна була бути політика франкомовного Квебеку в Канаді. Їхній закон засуджували, але вони врятували свою мову у провінції. Кажуть, що ми збурили човен і отримали Донбас. Але це російська пропаганда. В офіційній сфері молоді україномовні українці почуваються дискримінованими ще більше, ніж їхні батьки та діди. Цим можуть маніпулювати ультраправі рухи. Я в ефективність таких сил не вірю", - каже Макаров.

Від громадян нереально вимагати, щоб вони всі перейшли на українську. Потрібно забезпечити можливість такого переходу. Макаров нарахував 10 підручників української для іноземців. Вони розраховані лише на англомовних. Для російськомовних він не знайшов жодного.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новий закон про мову створює незручності лише тим, хто хоче далі чхати на права українців" - політолог

"Курс польської мови для українців вимагає 18 місяців. Це означає, що потрібно забезпечити такі курси української мови. Цим повинні займатися не ентузіасти, а держава", - розповів журналіст.

Громадськість та народні депутати підготувалися до скасування закону "Ківалова-Колесніченка". Вони розробили законопроект 5670-Д. "Закон потрібно прийняти в першому читанні. Зараз у нас правовий вакуум. Навіть місцеві ради почали приймати свої мовні ухвали. Потрібно використати свій історичний шанс і прийняти закон. Він охоплює різні сфери життя: медицину, освіту, торгівлю", - каже співкоординатор руху "Простір свободи" Тарас Шамайда.

Зараз ви читаєте новину «"Закон про мову в Україні повинен бути радикальним" - Юрій Макаров». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути