понеділок, 11 червня 2018 15:31

Питання мови вже не розділяє Україну - дослідження

Питання мови вже не розділяє Україну - дослідження
З початком війни на Донбасі, питання мови не розділило українців. Фото: Укрінформ

Відмінності між громадянами України за мовними ознаками зменшуються. Хоча, з початком війни на Донбасі експерти очікували на збільшення розбіжностей.

"Цього не відбулося. Конфлікт не поширився на інші російськомовні регіони. Українці за межами регіонів Донбасу та Криму об'єдналися навколо поміркованих політичних платформ. Вони за децентралізацію та уникають правих політиків та партій. Мирно обрали нового президента та парламент", - заявила доцент Манчестерського університету Ольга Онуч, передає The Washington Post .

Науковці провели дослідження, дослідивши чотири виміри етнічності. Визначили, яка мова найбільш комфортна для людини, якою мовою розмовляють дома, до якої мовної групи належить особа та до якої національності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Якщо не буде української мови - буде вічний Путін" - Малкович

"Коли ми враховуємо ці чотири виміри, то бачимо, якій мові надає перевагу людина. Які етнічні або громадянські риси "українськості" важливі для формування політичного ставлення до мовної політики та приєднання до НАТО. Мова, якою розмовляють на роботі, вплинула на ймовірність долучення до протестів Євромайдану. Усупереч очікуванням, етнічна приналежність не сформувала в українців очікування нового вторгнення Росії", - каже дослідниця.

Останнім часом в Україні спостерігається обмеження російського впливу. Збільшилась кількість людей, для яких національна ідентичність є громадянською. Вона - не етнічна.

Українців об'єднало спільне відчуття належності до громади або рідного краю. Соціальна та економічна нерівність підбурює конфлікт. Люди страждають від погіршення економіки, поганої економічної політики та поширеної корупції.

Делегат від України до Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Демид Майорников вважає, що українська мова активно розвивається і стає трендом.

Зараз ви читаєте новину «Питання мови вже не розділяє Україну - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути