Ексклюзиви
понеділок, 05 липня 2021 18:39

Конституційний суд розгляне подання щодо мовного закону

Конституційний суд розгляне подання щодо мовного закону
Конституційний суд розгляне подання щодо відповідності мовного закону Конституції Фото: ccu.gov.ua

Конституційний суд України 6 липня продовжить розгляд подання щодо відповідності закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" Конституції. Засідання має початися о 10:00. Подання надійшло у червні 2019-го за підписами 51 народного депутата, здебільшого з фракції "Опозиційний блок".

"За теперішніх політичних обставин можна стверджувати, що небезпека скасування закону про державну мову судом є меншою, ніж торік. Конституційний суд у якісь мірі залежить від влади, але в рамках розумного. Там сидять судді високої кваліфікації, з великим досвідом. Повинні стати на бік мовного закону", - розповів Gazeta.ua член координаційної ради із захисту української мови та культури Олексій Кляшторний.

Вважає, що небезпечніший для мови президент Володимир Зеленський та його оточення.

"Члени партії "Слуга народу" створили законопроєкти про відтермінування норми мовного закону про показ на телебаченні фільмів лише українською мовою або з дубляжем. Цим займається голова гуманітарного комітету Микита Потураєв - політик, який погодився обслуговувати інтереси Москви. Зеленський безумовно про це знає, але усе, що відбувається, відповідає його інтересам, бо отримує хабарі від Путіна, продаючи продукцію студії "95 квартал" на московський ринок", - стверджує член координаційної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Це катастрофа" - Кремінь висловився про мовну ситуацію на телебаченні

У суботу, 10 липня, о 19:00 під офісом президента відбудеться пікет.

"Плануємо прорвати інформаційну блокаду, щоб більше українців дізналося про напади "слуг" на українську мову, адже це не афішують. Вони хочуть на останньому пленарному тижні внести низку змін, щоб вибити низку ключових положень про мову. Якби Зеленський відчував, що це не популярно в суспільстві й заподіє серйозну шкоду його рейтингу, то на це б не зважився", - вважає Олексій Кляшторний.

16 липня 2021 року має запрацювати норма мовного закону, яка зобов'язує українські телеканали демонструвати фільми й серіали державною мовою. У Верховній Раді захотіли відкласти дію цієї норми на невизначений термін через карантин. До порядку денного парламенту внесли законопроєкти 5554 і 5554-1. За них проголосували 227 депутатів.

Перед тим голова комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв запропонував за допомогою законопроєкту №4107 вивести з-під дії мовного закону все, що стосується мови на телебаченні. А освітній комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт 12 членів фракції "Слуга народу" та депутата від партії "За майбутнє" Сергія Мінька №3717, яким знову хочуть дозволити іноземцям навчатись російською мовою у ВНЗ. Кажуть про труднощі в роботі зі студентами без російської мови.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд розгляне подання щодо мовного закону». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути