Ексклюзиви
вівторок, 19 червня 2018 03:28

Гриневич доручила переглянути скарги на "солов'їну"

Гриневич доручила переглянути скарги на "солов'їну"
Міністр освіти Лілія Гриневич повернула на доопрацювання експертизу підручників Фото: УНІАН

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич дала доручення профільному заступнику та керівнику Інституту модернізації змісту освіти розглянути скарги на використання виразу "солов'їна мова" у підручниках.

Вона також прокоментувала приклад з методичних рекомендацій, в якому йшлося про використання епітету "солов'їна мова" до рідної мови та який спричинив дискусію в соціальних мережах.

"Це поняття "солов'їна мова" стосовно української мови треба використовувати, можна і треба. Це вже поетична традиція, що стала частиною нашої культури. У антидискримінаційної експертизи підручників були слабкі місця, де приведені цілком недолугі приклади. І саме тому я дала доручення повернути ці методичні рекомендації для аналізу і доопрацювання", – пояснила Лілія Гриневич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Немає успішної економіки без поваги до державної мови" - політолог

Підручники вже третій рік поспіль проходять антидискримінаційну експертизу. 2016-го відбулося пілотування методики, а 2017-го та 2018-го проходила повноцінна експертиза. Виконавці антидискримінаційної експертизи підручників пройшли навчання на сертифікаційній програмі, є кандидатами й докторами наук. Представляють різні заклади вищої освіти, громадські організації України, чи є відповідними співробітниками МОН.

"Антидискримінаційна експертиза не є гендерною. Вона стосується протидії дискримінації за етнічним походженням, дискримінації за віком, статтю, станом здоров'я. Ми виявили в підручниках дуже багато неприпустимих ситуацій. Ми повинні виховувати у дітей почуття гідності кожної людини. І зараз для нас пріоритетом є інклюзивна освіта. Звичайно, це стосується й дискримінації за статями, коли підручники орієнтовані лише на обмеження ролі жінки домогосподарством. Жінка залишається берегинею дому. Але ми хочемо показати через підручники, що жінка може виконувати й різні професійні ролі. Може бути надзвичайно талановитим науковцем, економістом й працювати в цілому спектрі професій, які також є доступні для чоловіків", – розповіла Міністр.

"Дискримінаційні висловлювання" знайшла експертиза Міносвіти в українських підручниках. Міністерство радить не називати українську мову "солов'їною". Заявили, що це - "дискримінація за етнічною ознакою".

Зараз ви читаєте новину «Гриневич доручила переглянути скарги на "солов'їну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути