середа, 27 березня 2019 10:09

Є два варіанти - що буде з мовним законом

Є два варіанти - що буде з мовним законом
Закон про мову можуть прийняти між першим та другим туром виборів. Фото: Glavpost.ua

Верховна Рада України розглянула 1221 поправку до законопроекту 5670-д "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Всього мають 2082 поправки. Згідно з регламентом Верховної ради, їх усі потрібно розглянути, повідомив Gazeta.ua член національної кампанії "За закон про державну мову" Андрій Смолій.

"Є велика вірогідність того, що затягування процесу ухвалення закону розтягнеться аж до другого туру виборів. Це ставить під загрозу саме ухвалення, оскільки ми не знаємо, хто може стати президентом і як буде переформатована парламентська коаліція", - каже він.

Наступне пленарне засідання Верховної Ради відбудеться 9 квітня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ухвалення мовного закону приурочать до свята: у Раді назвали точну дату

"Є два варіанти розвитку подій. Мовний законопроект можуть розглядати між першим та другим туром виборів. Якщо проукраїнським силам у Раді вистачить сил розглянути правки, то дуже висока вірогідність що закон приймуть. Проте, якщо затягнуть до другого туру і до влади прийде проросійський кандидат, то законопроект не приймуть.

Найбільше залежить від тижня між першим та другим турами виборів. Також важливо, хто вийде у другий тур. Народні депутати, які складають зараз парламентську коаліцію, і які зараз орієнтовані на ту політичну систему, яка існує, можуть розійтися. Вони можуть перейти в інші фракції, зважаючи на те, яка зараз політична ситуація", - вважає Андрій Смолій.

28 лютого парламент почав розглядати у другому читанні законопроект про забезпечення функціонування української мови як державної. Єдиною державною мовою, за документом, в Україні є українська.

Публічне приниження чи зневага української мови прирівнюють до наруги над державними символами України і карають за законом. Відповідальність нестимуть і ті, хто перешкоджатиме чи обмежуватиме користування українською.

Документ регулює застосування української в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Його дія не поширюється на сферу приватного спілкування та релігійні обряди.

Зараз ви читаєте новину «Є два варіанти - що буде з мовним законом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути