Ексклюзиви
середа, 14 березня 2018 12:22

Мова - це засіб збереження нації - Ірма Вітовська

Мова - це засіб збереження нації - Ірма Вітовська
Актриса Ірма Вітовська виступає за українську мову в побуті. Фото: glamurchik.tochka.net

Мова - засіб збереження нації. Нею ми можемо показати, що ми інші, вважає українська акторка театру та кіно Ірма Вітовська.

"Росіянам сьогодні кажуть, що люди в Криму і на Донбасі нічим не відрізняються від них. Вони ж говорять як ми. Тому ми – єдиний народ. І вони мають рацію. Адже з точки зору їхньої правди вони забирають своє. Повинна бути мовна відмінність. Тоді вони подумають, що це не варто забирати, адже це не їхнє. Тоді не буде можливості і для маніпуляцій "згори". Тоді це вже буде не визволення, а агресія. Українська мова стала самозбереженням української нації. І саме мовою ми можемо показати, що ми інші", – наголосила Ірма Вітовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Новий закон про мову створює незручності лише тим, хто хоче далі чхати на права українців" - політолог

Багато російськомовних роблять усе для того, аби в майбутньому їхні діти й онуки розмовляли українською мовою, пише ZIK .

"У мене є багато друзів, які розмовляють російською, бо у такому віці їм вже важко опанувати українську. Але вони розуміють, що їхні діти повинні вивчити рідну мову.

Вона зазначила, що країну ідентифікують за сферою обслуговування - ресторанами, кафе, і ця сфера мусить бути україномовною.

28 лютого Конституційний суд України визнав неправомірним закон "Про основи державної мовної політики", що діяв із 10 серпня 2012 року. Його прийняли з порушеннями процедури розгляду й ухвалення. Авторами закону були нардепи від Партії регіонів Сергій Ківалов і Вадим Колесніченко.

Зараз ви читаєте новину «Мова - це засіб збереження нації - Ірма Вітовська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути