Ексклюзиви
четвер, 12 вересня 2013 15:19

"Активісти, які обороняли українську мову, спілкувалися російською в повсякденному житті" - каталонець

Автор: Фото надане автором
 
Барселонець Абель Ріу Лагуна пише каталонською статті про українську мову. Він понад 20 разів відвідував Україну. Про паралелі між ставленням до своєї мови в Україні та Каталонії він розповів кореспонденту Gazeta.ua.

Чим тебе зацікавила мовна ситуація в Україні?

Одна з перших речей, які привернули мою увагу в Україні, - що так багато людей говорять російською в повсякденному житті. Не лише на Сході та Півдні, а по всій країні. Більшість моїх друзів живуть у Києві, багато хто з них студенти Національного університету Києво-Могилянська Академія, які більшу частину часу спілкувалися російською. Завжди дивувався тому, але так і не отримав переконливої відповіді, чому так. Для мене це виглядало дивно, хоча і знав, що російська мова була мовою, якою говорили в країні, але не міг уявити, що може бути ще такою важливою, особливо враховуючи те, що Україна є незалежною державою більше 20 років із єдиною офіційною українською мовою. Окрім цього, вражало, як бачив деяких активістів, які наполегливо обороняли української мову як єдину національну та офіційну мову країни, але часто спілкувалися російською в своєму повсякденному житті. Може, через звичку або заради комфорту. Це було моїм мотивом, щоби вивчати лінгвістичне питання, тому завжди намагався йти глибше і дізнатися більше, щоб трохи краще зрозуміти, які відносини українців з їхніми мовами.

Студенти Національного університету Києво-Могилянська Академія більшу частину часу спілкувалися російською. Для мене це виглядало дивно

Порівнюєш ситуацію співіснування в нашій країні української мови з російською, і в Каталонії - каталонської з іспанською. Усе ж, в Україні одна офіційна мова - українська, але російська тут особливо захищена. Багато хто вважає, що так воно склалося історично, що без російської зась. До прикладу, Польща, Естонія, Литва, Латвія - теж сусідки Росії - таки змогли відмовитися від російської мови, але ще в 1950-1980-х роках російська вживалася там на державному рівні.

Україна протягом значної частини своєї історії перебували під впливом російської влади. Польща, до прикладу, була незалежною державою з 1918 року (за винятком часу Другої світової війни), так що це досить сильно різнить її від України. З кінця ХІХ століття, після розділу, згідно з яким велика частина польської території увійшла до складу Російської імперії, протягом майже півтора століть, мова народу залишилася в Польщі.

Країни Балтії пройшли подібну ситуацію. Російська ніколи не мала широкої підтримки серед місцевого населення, навіть за часів Російської імперії чи в роки Радянського Союзу. Навіть в школах, де мова була пов'язана з політичною владою, де існували нормальні мовні громади етнічних росіян, які проживають в країні. Естонці, литовці й латиші сприймали таку мовну політику, як нав'язування ззовні.

Випадок Україні абсолютно інший. Її відносини з "російськими реаліями" історично були набагато інтенсивнішими, протягом багатьох століть. Не забувайте, що перше царство Русь, тобто Київська Русь, зародилося і мало свій центр влади на теперішній території України. Крім того, російська та українська, а також білоруська знаходяться в одній мовній сім'ї. Тому відмінності між "українським" і "російським" іноді дуже неоднозначні і потребують категоріальних визначень і пояснень. Задумаймося, в Україні майже 80% населення є етнічними українцями, але думки про "бути українцем" сильно варіюються, залежно від того, де запитаємо: у Львові чи Одесі, Тернополі чи в Донецьку. І мова відіграє дуже важливу роль. І це реальність, яка повинна бути прийнята. Російська мова в Україні використовується набагато більше, ніж це коли-небудь було в Польщі та Прибалтиці, так що це питання не таке просте, як кажуть: "Що робити з мовою, яка не є нашою?" Не забуваймо важливості української мови, але російська теж ваша!

Якщо Каталонія прагне незалежності, то доведеться обирати державну мову. Чи логічно залишити іспанську, як другу державну, чи Каталонія зможе мати тільки каталонську?

Очевидно, що під час гіпотетичної незалежної Каталонії, каталонська повинна мати пріоритет над іспанською у державних органах та освіті, а також книговиданні , заохоченні аудіовізуальної індустрії каталонською тощо. Значною мірою все це вже реалізовується на практиці владою автономної державної політики. Іспанська, ймовірно, продовжить мати важливе значення, принаймні, на соціальному рівні, беручи до уваги її значення як однієї з основних мов світу.

Як у Каталонії піклуються про свою мову?

Каталонці завжди були дуже активним народом у соціальних і громадянських об'єднаннях. Ми зберігаємо наші національні цікавинки: людські замки (castellers), "бігаючий вогонь" (correfoc, diables), національні танці сардана і бастонєрс (найстаріший каталонський танок із палицями), гігантські фігури. Створюємо асоціації, профспілки, молодіжні організації, політичні партії, хори, громадські центри. Це організації, метою яких є заохочення і захист каталонського активу. Наприклад, Omnium Cultural - культурна платформа для координування мови. Є асоціації, які проводять промоцію на користь всього каталонського, організовують заходи по всій країні протягом року з метою сприяння соціального використання мови - такі як Correllengua - біг заради каталонської мови. Ця мережа, до якої входять також деякі політичні організації, відіграє важливу роль, на додаток до просування каталонської мови політикою уряду Дженералітату Каталонії.

Якщо українці не використовують українську всюди, де тільки можуть, то не варто очікувати дива

Які маєш поради для України і українців?

Щоб зберегти мову живою - говоріть нею! Використовую свою рідну по можливості вдома, на роботі, на вулиці, в коледжі, пабі з друзями - скрізь. Якщо навіть із достатньою політичною і соціальною промоцією мови, українці не використовують українську всюди, де тільки можуть і не починають говорити нею, то не варто очікувати дива. Якщо ви не говорите мовою, вона вмирає.

Автор: Фото: Reuters
 

Референдум щодо незалежності Каталонії планують на 2014 рік
Жителі Каталонії, однієї з автономних спільнот Іспанії, сформували учора, 11 вересня, 400-кілометровий живий ланцюг, повідомляє "Радіо "Свобода". Акція з вимогою незалежності регіону відбулася в Національний день Каталонії 11 вересня.
Регіональний прем'єр-міністр Артур Мас оголосив, що референдум щодо незалежності Каталонії відбудеться у 2014 році. Іспанський уряд вважає таке голосування неконституційним.
Каталонія історично тривалий час існувала як окрема держава – з кінця X століття як Барселонське графство, з XII століття в династичному союзі з Арагонським королівством як провідна частина цього союзу. По тому мала широку самоврядність після створення династичного союзу з Кастильським королівством і виникнення королівства Іспанії в XV столітті. Але вона втратила всі елементи цієї самоврядності з запровадженням централізації Іспанії в XVIII столітті. Певну автономію Каталонії відновила сучасна конституція Іспанії 1978 року.

 

Каталонець Абель Ріу Лагуна зустрічається з дівчиною з Новомосковська
27-річний Абель Ріу Лагуна зараз мешкає у Швеції, де отримав ступінь магістра університету Упсали в галузі міжнародної політики, (спеціалізується на євразійських дослідженнях. Дослідження про мовний конфлікт в Україні опублікував у інтернет-виданні Extramurs.
Пише, зокрема про минулорічний закон про мови, прийнятий у липні 2012 року, аналізуючи передумови в лінгвістичній ситуації України та наслідки офіційної підтримки російської мови. Згадуючи про двомовність українських ЗМІ та тотальну перевагу російськомовних, підсумовує, що вперше від 1991 року, 2012 року відбувся спад кількості студентів з українською мовою до 81,9% від загального обсягу, у порівнянні з 82,2% 2011 року.
"Мій інтерес до України з'явився кілька років тому з двох основних причин, - розповідає Абель. - По-перше, зустрічаюся з дівчиною з Новомосковська Дніпропетровської області від літа 2006 року. Інший інтерес почався з Росії та Східної Європи в цілому, особливо з точки зору історії та політики. Уперше відвідав Україну в лютому 2007 року. Відтоді приїздив близько 20 разів, маючи можливість відвідати цікаві місця України. Одного разу навіть жив протягом декількох місяців у Києві. Це країна, яку люблю! Я думаю, країна, яку знаю дуже добре, і де завжди почуваюся, як удома".

Зараз ви читаєте новину «"Активісти, які обороняли українську мову, спілкувалися російською в повсякденному житті" - каталонець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

201

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути