Ексклюзиви
пʼятниця, 30 листопада 2018 07:06

Схвалили проект нового українського правопису

Національна комісія з питань правопису представила на засіданні президії Академії наук відредагований проект правопису. У ньому враховані пропозиції та зауваження, які надійшли під час громадського обговорення протягом вересня. Тоді комісія отримала понад 500 поправок.

— Це небагато зауважень. Вони були різнохарактерні й більшість — очікувані. Якби виносили на громадське обговорення попередні варіанти правопису — критики було б набагато більше. Мова йшла б не про сотні листів, а про тисячі, — говорить 62-річний Богдан Ажнюк, член Української національної комісії з питань правопису. — Багато надісланих пропозицій були протилежні. Частина підтримували вживання літери "ґ" у всіх іншомовних словах — на зразок "ґенерал" або "ґазета". Інші заперечували її зовсім. У таких випадках залишали прописані комісією правила.

В Академії наук проект нового правопису підтримали й погодилися з усіма правками. Серед них — правило написання назв товарних знаків і марок виробів. У оприлюдненому в серпні проекті пропонували писати без лапок уставлені назви — любительська ковбаса та кока-кола. Але надійшло зауваження, що вони "нічим не гірші" за назви, які пишуться у лапках — ковбаса "Краківська" та коньяк "Таврія".

— Зауваження від громадськості були доречні й об'єктивні. Багато стосувалося поліпшення правил правопису, іноземних слів і вживання великої літери. Були громадяни, які в одному листі вказували зауваження одразу до багатьох положень. Комісія усі обговорила. Але кардинальних змін редакція правопису не зазнала, бо багато пропозицій відхилили.

Правопис передадуть на затвердження до Кабінету міністрів.

Зараз ви читаєте новину «Схвалили проект нового українського правопису». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути