четвер, 11 червня 2020 07:40

Мовний закон хочуть змінити

Голова Верховної Ради 37-річний Дмитро Разумков заявив, що хоче змінити мовний закон. Які саме статті його не задовольняють — не пояснив.

— Хтось підтримує одну позицію, хтось — іншу. Я думаю, що громадяни нашої держави ставляться по-різному до мовного закону. Він повинен влаштовувати всіх. Незважаючи на те, де люди живуть і якою мовою розмовляють, — пояснив Разумков.

Закон "Про функціонування української мови як державної" 15 травня 2019-го підписав президент 53-річний Петро Порошенко. Документ закріпив обов'язковість використання української в публічних сферах. Іншими мовами можна спілкуватися в приватному житті.

Громадський діяч 28-річний Андрій Смолій вважає, що голова Верховної Ради хоче змінити в законі норми стосовно мовних квот на телебаченні, радіо і в періодичних виданнях.

— Мовне питання в інформаційній війні Кремля проти України — ключове, — каже Смолій. — Цього вимагають Путін і п'ята колона. Змінити одну чи кілька норм у мовному законі — це гра на користь Москви. Адже знищити українську мову в ЗМІ — їхня давня ціль. Якщо закон змінять — це буде регрес і відділення деяких регіонів. Як сталося це в Криму і на Донбасі. Мова повинна об'єднувати, а не роз'єднувати.

Спікер Дмитро Разумков посилається на торішні рекомендації Венеціанської комісії змінити законодавство, аби уникнути міжнаціональної напруги та захистити права нацменшин в Україні.

— Позиція Венеціанської комісії — лише рекомендація, — говорить Андрій Смолій. — Вона не зобов'язує до прийняття нових законів чи зміни старих всупереч національним інтересам. Основний посил — права національних меншин треба захищати. Для цього слід прийняти закон про нацменшини, а не змінювати закон про мову. Разумков маніпулює фактами. Якщо змінити в мовному законі норми про освіту, це відкине нас на десятиліття назад.

Зараз ви читаєте новину «Мовний закон хочуть змінити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути