Ексклюзиви
вівторок, 01 листопада 2011 10:09

Зарплати та пенсії затримуватимуть до кінця року

Зарплати бюджетників та пенсії із вересня видають із затримкою від одного дня до тижня.

— У вересні зарплату нам дали більш як на неділю пізніше, — розповідає 39-річна Ірина із санепідемстанції райцентру Хмільник Вінницької області. Прізвища не називає. — Боюся начальства. Доплати, які ми отримуємо за аналізи, навіть ніхто не каже, коли будуть.

Вінничанка 61-річна Ольга Отаманюк раніше отримувала пенсію 22 числа кожного місяця:

— Три дні грошей не було. Подзвонила в пенсіонний. Сказали, всьо начислено, а гроші просто поштарка не донесла. Я ж знаю нашу поштарку. Вона завжди день в день приносить.

В обласному пенсійному фонді запевняють, що гроші перерахували вчасно. А от доплати до пенсій, які призначив суд, та інші соціальні виплати мали видавати після 24 жовтня. Однак грошей на них не буде найближчим часом.

У Києві також затримували виплати. Жителька столичної вул. Вишгородської Нінель Шевченко, 77 років, на пошту ходила тричі.

— За графіком виплачують 24 числа. Грошей немає, кажуть поштарки. При мені дзвонили в банк. Там пояснили: гроші не перечислили. Отримала пенсію 25 жовтня ввечері. А іншим пенсіонерам затримували із 19 жовтня.

— Затримки виплат зарплат медиків, освітян, а також пенсій триватимуть до кінця року, — говорить економіст Борис Кушнірук, 44 роки. — Гроші видаватимуть із затримкою близько тижня чи півтора. Це пов'язане зі значними недонадходженнями в держбюджет. Уряд розраховував, що впродовж року усі підприємства й установи на зарплати витратять 400 мільярдів гривень. З них мали стягнути податки та внески до Пенсійного фонду. Але поки що на зарплати витратили вдвічі менше. Пенсійний фонд недоотримує кошти. Недоїмки перекривають за рахунок бюджетних коштів. До того ж уряд навмисно їх притримує на рахунках казначейства, щоб мати обігові кошти на енергетику та погашення кредитів. Пенсійний фонд діє непрозоро. Враження таке, що головне своє завдання він бачить у тому, щоб переконати громадськість, що пенсію виплачують вчасно.

Наступного року теж можуть затримувати виплати, — продовжує Борис Кушнірук. — Уряд сподівається на значне зростання економіки. Відповідно формують і держбюджет. Але значну частину видатків планують покрити за рахунок продажу облігацій державної позики. Ці гроші все одно доведеться потім повертати.

Зараз ви читаєте новину «Зарплати та пенсії затримуватимуть до кінця року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути