Ексклюзиви
вівторок, 31 травня 2016 00:00

Затримок із виплатами пенсій не буде

На виплату пенсій не вистачає 145 млрд грн, заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, 49 років.

— Сьогодні опинились у ситуації, коли фактично назріває катастрофа з виплатами. Торік вирішили знизити ставку єдиного соціального внеску з 38 до 22 відсотків. Дефіцит Пенсійного фонду 2015 року становив 80 мільярдів гривень. Зараз зріс до 145. Тобто ми взяли й віддали великому бізнесу 65 мільярдів гривень. Сподівалися, що він поверне ці гроші через підвищення заробітних плат, сплату внесків до фонду. Але цього не сталося, — каже міністр.

— 145 мільярдів гривень — це річний дефіцит Пенсійного фонду, а не на сьогоднішній день. Ця сума прогнозована. Її заклали в бюджет. Тобто затримок із виплатами пенсій не буде. У фонді грошей ­бракує вже багато років. Нинішній дефіцит найбільший, — говорить економіст Борис Кушнірук, 50 років.

Зі зниженням єдиного соціального внеску не вийшло, бо не було чіткого уявлення, як це має працювати. Для підприємств, які формують основну частину доходів Пенсійного фонду, це було несуттєвим. Зарплат із тіні не вивели. А для малого бізнесу і 22 відсотки важко платити. Додайте до цього ще податок із доходів фізичних осіб. Тоді оподаткування становить близько 45 відсотків.

Малому бізнесу треба знизити ставку єдиного соціального внеску до 10 відсотків. Більшість вийшли би з тіні. Середні та великі підприємства страждають більше від корупції податківців, що пов'язана з податком на прибуток.

Скасовувати пенсійний збір при обміні валют, як пропонує Нацбанк, треба. Такі податки провокують частину бізнесу йти в тінь. Ми вже наступали на ці граблі 1998-го.

Зараз дефіцит Пенсійного фонду покривають із доходної частини бюджету. Без реформування системи дірка буде тільки збільшуватися. По-перше, треба відмовитися від усіх фондів соціального страхування, окрім пенсійного. Лікарняні можна передати у компетенцію роботодавців. Нещасні випадки на виробництві перевести в недержавне страхування. Зобов'язати підприємства страхувати робітників. За рахунок цього зменшиться тиск на фонд заробітної плати.

Що далі, то складніше буде утримувати солідарну пенсійну систему в нинішньому вигляді. У світі є чітка тенденція — кількість людей пенсійного віку зростає. А працездатних стає менше. За 10 років треба прийти до ситуації, що виплачуємо пенсіонерам лише мінімальну пенсію. Всім однакову — на рівні прожиткового мінімуму. Інші доплати — за рахунок особистих накопичень: із недержавних пенсійних фондів, компаній страхування життя, спеціальних банківських рахунків.

Підвищення пенсійного віку — не вихід. Моментального ефекту це не дасть. Не забувайте про безробіття. Якщо людина не йде на пенсію, вона й не звільняє робоче місце. Підвищувати пенсійний вік можна, коли економіка буде зростати і збільшиться попит на робочу силу.

Зараз ви читаєте новину «Затримок із виплатами пенсій не буде». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути