вівторок, 28 листопада 2017 00:16

"Торік за місяць заробила на машину"

Автор: фото надане Оленою Крамар
  Дизайнер Олена Крамар торік прикрасила вітрину магазину одягу в Києві ялинками з паперу. Замовник заплатив сім тисяч гривень. Із них — три тисячі витратила на матеріали. Цього року клієнти просять прикрашати вітрини фігурками собак. Це символ 2018-го
Дизайнер Олена Крамар торік прикрасила вітрину магазину одягу в Києві ялинками з паперу. Замовник заплатив сім тисяч гривень. Із них — три тисячі витратила на матеріали. Цього року клієнти просять прикрашати вітрини фігурками собак. Це символ 2018-го

Олена Крамар оформляє вітрини магазинів перед святами

— Перші замовлення на прикрашання вітрин до Нового року отримую у вересні. Звертаються фірмові магазини й ресторани. Просять придумати щось оригінальне. Оформляти вітрини починаємо з 20 листопада. Пік припадає на 10–19 грудня. Тоді працюю майже цілодобово, — розповідає 33-річна Олена Крамар, дизай­нер із Києва.

— Коли тільки починала працювати, не знала, як знайти підхід до клієнтів. Приходила в магазин, розказувала про себе. Просили показати роботи. Їх не було. Тому рік працювала безкоштовно. Оформляла вітрини з братом. Виконали майже 40 замовлень, аби мати приклади своїх робіт. Зараз клієнти дзвонять самі.

Вартість вітрини залежить від товару. Немає сенсу робити дорогу, якщо в магазині торгують дешевими речами. Тоді пропонуємо власникам паперові прикраси й оригінальні гірлянди. У крамницях ювелірних прикрас, шуб, дорогої білизни створюємо цілі композиції. В середньому одна вітрина коштує 20 тисяч гривень. Третина ціни — це матеріали. Решта — робота команди. Зазвичай працюють троє людей.

Із кожного замовлення маю 3–5 тисяч гривень. За день можна зробити до чотирьох вітрин. Торік за місяць заробила на машину. Найвигідніше замовлення — оформлення ресторану або готелю з рестораном. Працюємо два-три дні, а чистий заробіток 15 тисяч гривень. Також добре прикрашати торговельні центри, грошей вони не жаліють. Найбільше замовлень у Києві й Одесі. Тому їздити у відрядження доводиться часто. Цього року в одному одеському ресторані виділили 200 тисяч гривень на прикраси до Нового року. На території навколо плануємо встановити каркасні ялини, що світяться. А в самому закладі дерева будуть підвішені до стелі. Ідею придумав власник, побачив у якомусь фільмі.

У крамницях кажуть, що завдяки гарним вітринам частіше заходять відвідувачі. Купують на третину більше. Клієнт зі Львова провів експеримент. Має два заклади — торгує кавою й сувенірами. У прикрашений магазин заходить більше людей. Хоча торгова точка зі звичайною вітриною розташована в кращому місці. Особливо покупців приваблюють фігурки — олені, Дід Мороз, символ року. Цього року просять собак.

Торік уперше запросили прикрашати дім бізнесменів. Господарі виявилися скупими. Просили не витрачати багато грошей, використовувати старі іграшки. За оформлення будинку до новорічних свят платять від 3 до 7 тисяч гривень. У Києві при вході у весільний салон поставили велику кулю. Манекен одягли в золоту сукню з паперу для подарунків. Уночі грабіжник розбив вітрину і вкрав манекен. Тепер той салон просить не робити їм занадто яскраві прикраси, бо нове вікно обійшлося дорого.

Бувають оригінальні пропозиції. Колектив замовив запакувати стіл начальника в подарунковий папір. Він — трудоголік. Вимагав, щоб усі затримувалися на роботі, довше працювали. Після свят прийшов у офіс, здивувався. Кілька годин розгортав упаковку. Але ідея йому сподобалася, працівникам дав премії.

На січень планую відпустку, поїду в теплі краї. Місяць відпочиватиму. Робота почнеться з лютого.

Зараз ви читаєте новину «"Торік за місяць заробила на машину"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути