вівторок, 01 жовтня 2019 07:20

Вираховують щомісяця по 200 гривень

— Я вийшла на пенсію достроково в 55 років. Тоді в Пенсійному оформляли всіх, у кого було 30 років стажу, — каже 60-річна Тетяна Ткаченко із Черкас. Має 34 роки стажу. Працювала штукатуром на будівництві.

— Принесла довідку, що отримувала в радянські часи ­300–400 карбованців. Мені зразу нарахували 1037 гривень пенсії, а мінімалка тоді становила 949 гривень. Сказали, що з моїх виплат будуть до 60 років утримувати по 200 гривень.

У липні цього року тим, хто має 30 років стажу, підвищили пенсію до двох тисяч. Ті 200 гривень досі продовжують вираховувати, хоча мені вже є 60 років. Я подзвонила в Пенсійний. Сказали, в який кабінет звернутися. Пішла, а там 20 людей сидить у черзі. Пробула півдня і поїхала додому, бо защемило нерв. Попросила колишню колегу дізнатися, вона на кілька тижнів за мене молодша. У неї така ж ситуація. Сказали, що гроші вираховуватимуть ще рік. Чула, що таких пенсіонерів, як ми з нею, по Україні всього 10 тисяч. Дві мої куми такого ж віку пішли теж на пенсію достроково. Погодилися на мінімальну пенсію. Навіть довідки про зар­плату не брали. То з них нічого не утримують.

Черкащанка 61-річна Лідія Щербина має 36 років стажу. Працювала інженером. Перед виходом на пенсію — продавцем у взуттєвому магазині.

— Пішла достроково. Вважаю, що справедливо буде повернути цей закон, — говорить. — Якщо жінка має 30 років стажу, заслужила вийти на пенсію в 55 років. А та, в якої немає стільки, хай доробляє. Я весь час на роботі була, не бачила дітей. З року тягала в садочок. А хтось має 15 чи 20 років стажу, сидів удома. І йому призначили таку саму пенсію, як у мене.

— Мала пільги для дострокового виходу на пенсію. 35 років прожила в чорнобильській зоні у селі Кайтанівка Катеринопільського району, — розповідає 56-річна Людмила Попович. Мешкає в селищі Катеринопіль Черкаської області. — Працювала у військкоматі 8,5 року. Шкода, що не змогла добути півтора року до пенсії держслужбовця. Військкомат розформували за часів Януковича. Говорили, що армія Україні не треба, бо хто на нас нападатиме. Як почалося АТО, викликали назад. Але доробити все рівно не дали. Бо не маю вищої освіти. Зараз отримую стандартну пенсію за віком — 2 тисячі гривень. Усі знайомі, які не встигли вийти зі мною на пенсію в 55 років, тепер безробітні. Бо не мали 30-річного стажу.

Зараз ви читаєте новину «Вираховують щомісяця по 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути