понеділок, 19 березня 2007 18:06

Сурогатна мати отримала 15 тисяч доларів

Кияни Аліна та Андрій Романюки, 32-річні приватні підприємці, одружені 10 років. В автокатастрофі Аліна втратила нирку, ушкодила матку, тому не могла народити. Вагітності закінчувалися зривами. "Ще раз завагітнієш — помреш", — попередили лікарі. Романюки почали шукати сурогатну матір.

— Ми десяті в Україні зважились на таке, — каже Андрій. — Ладні були заплатити будь-які гроші, аби лише не сидіти самим у трикімнатній квартирі.

Із цією проблемою кияни найчастіше звертаються до клініки "Ісіда". Там довідалися, що за штучне запліднення разом з аналізами, обстеженням і підсадками доведеться заплатити $5–7 тис. Загалом на медичні послуги й утримання вагітної піде $10 тис. В "Ісіді" подружжя попередили: не кожна спроба — успішна. За кожну нову доведеться платити знову.

Друзі звели Романюків із 26-річною львів"янкою Тетяною Славутою. У тої вже була сім"я — чоловік і син. Одружених безпечніше брати на роль сурогатної матері. Домовилися про винагороду — $5 тис. авансу відразу після успішного запліднення і ще $10 тис. — після пологів. Тетяна завагітніла з першого разу.

— Якби не завагітніла, від другої спроби відмовилася б, — каже жінка. — Штучне запліднення болючіше, аніж пологи. Здається, що тебе от-от розірве на шматки. Наступного дня я повинна була не рухатися, щоб яйцеклітина не зсунулася. Проплакала цілий день.

Усе нагадує про Романа, хоча вже рік минув

Дізнавшись, що зародок прижився, Романюки дали аванс. Переживали увесь час, доки Тетяна виношувала їхню дитину. Адже не було гарантії, що вагітність не зірветься. Середина вагітності припала на зиму. Переказували Тетяні на таксі 40–50 грн на день, щоб не послизнулася, ходячи пішки. Грошей не шкодували.

— Ми купили безлімітний телефон, аби щодня говорити з нею, — розказує Андрій. — Під час штучної вагітності часто виникає ускладнення — багатоплідна вагітність. Раз на місяць ми літали до Львова, щоб побачити Тетяну. Були разом на усіх УЗО.

Зазвичай біологічні батьки пропонують сурогатній матері виїхати з міста, аби уникнути зайвих питань від родичів та друзів. Тетяна вирішила не критися від рідних. Розповіла, що носить чужу дитину. Народжувала у Львові. Пологи та післяпологовий період оплачували Романюки.

Сурогатна мама сама дала ім"я новонародженому хлопчикові. Біологічні батьки не заперечували.

— Я зразу зрозуміла, що це Роман, — згадує Славута. — Сказала про це Романюкам — вони погодилися. Найбільший стрес пережив мій син Стас. Йому тепер шість. Він постійно казав, що хоче братика чи сестричку. До пологів, бувало, сяде біля мене ввечері й питає: "Можна його собі залишити?". Хоч як умовляла, не хотів дитинку віддавати. Пообіцяла, що обов"язково народжу йому сестричку. Зараз я на четвертому місяці. Виношую сестричку для Стасика.

Зароблене Тетянина родина витратила на капітальний ремонт двокімнатної квартири і легковик "форд".

— Спокійно на цю машину дивитися не можу, — каже жінка. — Усе нагадує про Романа, хоча вже рік минув.

У європейських країнах сурогатним матерям платять по $30 тис. За народження близнюків — $40 тис. У США десь $50 тис. Там репродуктивна медицина дорожча.

Зараз ви читаєте новину «Сурогатна мати отримала 15 тисяч доларів ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути