четвер, 25 лютого 2021 00:55

"Зараз немає сенсу їхати до Німеччини"

"Зараз немає сенсу їхати до Німеччини"
Фото: Pexels

— В інтернеті знайшла програму працевлаштування студентів за кордоном. Заплатила 400 євро — 13,5 тисячі гривень. Їздила влітку на три місяці до Німеччини, — розповідає 20-річна Дар'я Філоненко з Харкова.

— Везли нашу групу з Києва автобусом. Про вакансію мало що знали. Попередили, що це текстильна фаб­рика. Поселили в двоповерховому будинку. На кожному поверсі були кухня, санвузол. У підвалі стояли пральні машини. Ми приїхали перші й зайняли найкращі ліжка. ­Інтернету не мали. Користувалася українським, мобільним. За житло платили 240 євро на місяць — понад 8 тисяч гривень. Їх вираховували із зар­плати. Жили в приміському селі. Магазинів там не було. Після роботи двічі на тиждень нас возили в супермаркети. Інші заробітчани розповідали, що раніше добиралися до магазину велосипедом за 3–4 кілометри.

Прокидалася щоранку о 4:40, за працівниками приїжджала машина. Зміна починалася о шостій ранку. Працювала по 9 годин на день. Можна було виходити на роботу в суботу за додаткову плату. Сортували одяг, рушники, халати для німецьких лікарень. Їх привозили брудні. На першому поверсі текстиль прали, обробляли, прасували й передавали нам на другий. Ми сортували по списку, куди що відправити. Пригодилося знання німецької. Внизу працювали переважно поляки й чехи, хто мав досвід роботи з хімікатами.

Додому привезла 3500 євро — понад 118 тисяч гривень. Порахувала, що на їжу за три місяці витратила майже 360 євро — 12 тисяч гривень. Найдорожчим було житло. Проїхати на таксі приблизно 4 кілометри в Німеччині коштувало 10 євро — понад 300 гривень. Студентам, які хочуть поїхати працювати за кордон за програмою, раджу уважно читати відгуки. Спілкуватися з людьми, які вже були на заробітках. Не квапитися з оплатою, документами. Не викидати чеки, фотографувати їх. Ще раджу багато спілкуватися з представниками компанії, що везе за кордон. Детально дізнаватися про все, щоб не було сюрпризів. Зараз взагалі немає сенсу їхати до Німеччини. Через пандемію там не потрібна додаткова наймана праця. Багато підприємств простоюють.

Зараз ви читаєте новину «"Зараз немає сенсу їхати до Німеччини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути