Ексклюзиви
пʼятниця, 07 вересня 2018 05:41

Отримувачі субсидій використовують удвічі більше газу

Автор: Мирослава Бондаренко
 

Міністерство соціальної політики запропонувало забрати субсидії в споживачів, які не мають газових лічильників. Так збираються стимулювати населення активніше встановлювати прилади обліку, економити ресурси. Уряд не підтримав цю пропозицію.

— На субсидії претендують люди, яким потрібна допомога. Вони не можуть самостійно оплатити комунальні послуги. Звідки в них гроші на лічильники? Про те, що готують таку ініціативу, не попередили заздалегідь. Споживачам треба дати достатньо часу, щоб встановити прилад самостійно чи подати заяву постачальнику послуги, — каже 39-річний Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу.

Чому досі газові лічильники є не у всіх?

— В Україні встановлено близько 10 мільйонів побутових газових лічильників. Не мають їх приблизно 2 мільйони споживачів. Таким чином, обліковується понад 95 відсотків газу, що споживає населення. Люди ставили прилади обліку за власні кошти. Також на це виділяли гроші з бюджету, закладали в тариф. Інше питання — чи ефективно витрачали ці фінанси? Антимонопольний комітет ініціював розслідування щодо кількох облгазів. Вони встановлювали лічильники певних марок за завищеними цінами.

Нацкомісія з питань комунальних послуг та облгази не забезпечили своєчасного встановлення індивідуальних лічильників газу за рахунок тарифних коштів, як передбачає закон "Про комерційний облік природного газу". Українці можуть самостійно купити прилад обліку й потім отримати компенсацію. Однак уряд досі не затвердив порядок, розміри відшкодування.

Отримувачі субсидій кажуть, що хотіли б економити, але їм доводиться випалювати встановлені норми газу. Інакше не отримають субсидію.

— Це міф. Такої вимоги в законодавстві немає. З 2014 року уряд поступово знижує соціальні норми споживання газу. Правда, вони ще досить високі. За минулий опалювальний період отримувачі субсидій використали значно більше газу, ніж ті, хто оплачував комунальні послуги самостійно. Для квартир ця різниця — в 1,6 разу. Для приватних будинків — удвічі. Лише монетизація субсидій допоможе зацікавити споживачів економити газ. Люди отримуватимуть кошти на руки. Самі платитимуть за опалення. Заощаджені гроші зможуть витратити на власні потреби. Проте досі доручення прем'єра щодо підготовки до монетизації на рівні населення не виконано. Не створено робочу групу, не підготовлено документи.

Яких заходів енергоефективності бракує в Україні? Наприклад, є "теплі" кредити (дають на заміну газових та електрокотлів на твердопаливні, утеплення будинків. Частину позики погашає держава. — ГПУ).

— Ідея "теплих" кредитів — розумна. Однак її треба доопрацювати. Сьогодні основним показником ефективності програми є кількість витрачених кош­тів. При цьому не маємо даних, чи дійсно скоротилося споживання ресурсів. Крім того, необхідно розширити фінансування "теплих" кредитів. Щоб посеред року кошти раптово не закінчувалися.

Раніше мріяли про газифікацію, особливо в селах. Чи переходять українці на інші види опалення?

— Колись газифікація села була фактом приходу туди цивілізації. Газ коштував копійки. Ціна не відповідала реальній вартості ресурсу.

Зараз ви читаєте новину «Отримувачі субсидій використовують удвічі більше газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути