четвер, 22 квітня 2021 00:56

Пенсіонери повинні будуть їхати в райцентр, щоб зняти гроші в банкоматі

Кабмін змінив порядок виплати пенсій. Із 1 вересня гроші перераховуватимуть тільки на банківську картку. Усі пенсіонери мають оформити її до того часу. Тим, хто не встигне або не захоче цього зробити, автоматично переведуть пенсію до однієї з фінустанов, за зверненням Пенсійного фонду. Виплачувати пенсії в Україні мають право 40 банків.

Продовжать доставляти додому гроші інвалідам першої групи; людям, які за висновком лікарсько-консультативної комісії не можуть себе самостійно обслуговувати і потребують постійного стороннього догляду; пенсіонерам, старшим 80 років; громадянам, які отримують соцдопомогу замість пенсії. На конкурсній основі оберуть організацію, яка це робитиме. Зараз пенсії за місцем фактичного проживання доставляє Укрпошта.

Протягом останніх 5–7 років кількість одержувачів соціальних виплат у банках постійно зростає, кажуть у Міністерстві соцполітики. Близько третини пенсіонерів отримують виплати через Укрпошту. З вересня банки зможуть самостійно організовувати адресну доставку пенсій. Або домовляться про це з операторами поштового зв'язку, говорять в уряді.

— Для частини пенсіонерів ці зміни стануть неприємною несподіванкою. Зараз державні банки кажуть, що підвищуватимуть плату за обслуговування карток. Тобто спочатку людей примушуватимуть їх оформляти, а потім братимуть гроші за це, — каже фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — На жаль, багато чиновників не виїжджають далі Києва. Вони не розуміють, що фінансова інфраструктура в регіонах розвинута набагато гірше. Немає відділень банків, банкоматів. У селах більшість розрахунків відбуваються готівкою. Бо в місцевих магазинах немає терміналів. Також не всюди в сільській місцевості працює інтернет. Із вересня сільські пенсіонери повинні будуть їхати в райцентр, щоб зняти гроші в банкоматі. Або комусь давати свою картку і просити привезти.

— Державі вигідно перевести пенсіонерів у банки. Якщо людина сама зняла кошти з картки, то витрати на доставку пенсій будуть меншими, ніж коли листоноша приноситиме гроші додому, — додає економіст Борис Кушнірук, 55 років. — Головне, щоб не змусили всіх отримувати пенсії через конкретну організацію. Це мають бути банки першої категорії надійності, щоб пенсіонери не постраждали. Людина повинна отримати можливість обрати самостійно банк. Комісію за видачу грошей потрібно стандартизувати. Щоб не було так, що десь платять більше, а десь — менше.

В Україні працюють 7 134 відділення банків, за даними Нацбанку. Торік закрили 868 відділень. Найбільше Ощадбанк — 490. Пенсію через Укрпошту отримують близько 3,5 млн людей.

Можливості пошти більші за будь-який банк

Більшість пенсіонерів живуть у селах і містечках, де немає відділень банків або недавно закрилися. Тому добрі наміри та плюси банківського обслуговування перетворяться для літніх людей на великі проблеми, коментує рішення уряду Укрпошта.

Також треба врахувати ризик для здоров'я. Пенсіонерам щомісяця потрібно буде їхати в переповненому автобусі, щоб дістатися банкомата. А якщо там не виявиться готівки, доведеться приїхати ще раз. І це неповний перелік проблем, з якими стикнуться люди. Та найголовніше — похилий вік, хвороби чи інвалідність часто роблять процес отримання пенсії за межами дому складним. Послуги листоноші — не просто зручні, а й вкрай необхідні. Вона принесе додому гроші, свіжі газети, продукти і товари. Також прийме оплату за комунальні послуги.

Поштові відділення є майже в кожному населеному пункті. Листоноші обслуговують жителів сіл, селищ і найвіддаленіших хуторів. Тому можливості пошти доставити й виплатити пенсію більші за будь-який банк. За останні п'ять років банківська мережа зменшилася на 40%. Натомість Укрпошта зберегла майже 11 тис. відділень.

У нормативно-правових актах, що регулюють виплату і доставку пенсій, зазначено — можуть проводити підприємства поштового зв'язку або банки. І пенсіонер сам визначає, де отримувати гроші. Для цього має написати заяву до відділення Пенсійного фонду. Тобто коли говорять, що пенсію тепер будуть перераховувати на картку, — це порушення закону. Без письмової згоди людини цього робити не можна.

Зараз ви читаєте новину «Пенсіонери повинні будуть їхати в райцентр, щоб зняти гроші в банкоматі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути