Ексклюзиви
пʼятниця, 15 грудня 2017 00:40

Овочі пропонують вирощувати на дахах будинків

У власну справу вкладають до 50 тисяч гривень

— За рік закрили власну справу близько двох тисяч підприємців по Україні. Більшість працювали у сфері харчування. Основна причина — бізнеси були не продумані. Часто заклади відкривалися в непідходящих місцях, — каже бізнес-­консультант 41-річний Андрій Степановський.

— Допомагав закривати кондитерську в Дніпрі. Там готували десерти, прикрашені золотом. Коли приїхали на місце, були в шоці. Заклад — у підвальному приміщенні в спальному районі. Звичайно, їм було важко знайти клієнтів. Обладнання та технологію продали до Києва.

Мінімальні вкладення в бізнес зросли. 2016-го стартували з 5 тисяч гривень. Цього року вкладали у власну справу 20–50 тисяч. Кредити в банках брали рідше. Частіше позичали в друзів та знайомих.

Наступного року в Україні почнуть з'являтися нові бізнеси. Наприклад, міські ферми, які вирощуватимуть зелень, овочі на дахах багатоповерхівок. Перший проект розроблено, ферма буде в мікрорайоні Оболонь у Києві. В інших країнах подібні вже працюють. У Данії на даху офісного центру вирощують помідори, огірки, перці. Овочі постачають у кафе на першому поверсі. У Китаї на дахах вирощують картоплю, огірки, водорості. Розводять рибу.

Міські ферми допомагають зекономити на вартості доставки продуктів. Для нас це теж актуально, бо бензин постійно дорожчає. Запускати такий бізнес дорого. Мінімальне вкладення — мільйон доларів. Гроші потрібні на спеціальні контейнери та зрошувальну систему. Але урожай отримують швидше. ­Наприклад, червоний перець на даху дозріває 15 днів, на ґрунті — 25. У такі проекти готові вкладати кошти іноземці. Є договір із Нідерландами, що вони допомагатимуть запустити міські ферми. Власник перші два роки нічого не сплачує. Потім має віддавати 20 відсотків прибутку. Не всі наші підприємці погоджуються на такі умови.

Другий напрям, який стане популярним 2018 року, — бізнеси, пов'язані з різними технологіями, новинками техніки. Наприклад, розробка і продаж роботів для дому. У Дніпрі виготовляють такі. Набиратимуть популярності пилососи, які самі прибирають, миють підлогу в запланований час. Також машини для приготування їжі за певними рецептами.

Знайомі з Вінниці торік вклали гроші в принтер для друку на каві. Тоді ця ідея здавалася дивною. Але покупка допомогла хлопцям продавати більше кави. ­Клієнти йдуть до них, бо цікаво побачити своє фото на пінці.

Зараз ви читаєте новину «Овочі пропонують вирощувати на дахах будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути