Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 07:50

"Населення не впливає на валютний ринок. У попередні 10 років було навпаки"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  В обміннику біля Житнього ринку в Києві 17 грудня американську валюту продавали по 28,50 гривні. Найдешевше долари можна було знайти по 28,25
В обміннику біля Житнього ринку в Києві 17 грудня американську валюту продавали по 28,50 гривні. Найдешевше долари можна було знайти по 28,25

19 грудня офіційний курс долара встановив рекорд — 27,87 грн. До цього найдорожче американська валюта коштувала 17 січня — 27,72 грн.

На вихідних долари в столичних обмінниках продавали по 28,25–28,50 грн. У понеділок Нацбанк продав на аукціоні $75,2 млн, щоб підтримати гривню. Готівковий курс американської валюти опустився нижче 28 грн.

— Девальвація гривні — це наслідок неправильної стратегії Нацбанку під назвою гнучкий курс, — каже економіст 44-річний Андрій Новак. — Не можна відпускати курс в умовах кризи. Держава повинна контролювати його, встановити певний валютний коридор. Уся робота уряду й Нацбанку має бути направлена на стабілізацію курсу в цих межах.

На знецінення гривні вплинуло цьогорічне підвищення зарплат і пенсій. 13 грудня Нацбанк дав майже 5 мільярдів гривень рефінансування трьом банкам — Ощадбанку, Укргазбанку й Альфабанку. Вони почали скуповувати валюту — курс долара зріс. Дії Нацбанку нелогічні. Спочатку видали гривневу масу. Потім продають долари, щоб підтримати національну валюту. Гривня знецінюватиметься. На кінець 2018-го запланований курс 30,1 гривні за долар.

— Реальний курс долара зараз становить ­28,50–29 гривень, — говорить фінансовий експерт Олексій Лупоносов, 38 років.

— Населення не впливає на валютний ринок. У попередні 10 років було навпаки. Перед новорічними святами курс падав, бо народ міняв валюту, щоб купити продукти, подарунки. Зараз купівельна спроможність низька, заробітки впали.

Людям нічого міняти. Раніше заробітчани масово надсилали гроші додому, бо виїхати за кордон було важко. А їхні родичі обмінювали валюту на гривні. Ми чули, що з Польщі, Росії в Україну надходять мільярди доларів. Тепер завдяки безвізу родини виїжджають у Європу. Живуть там 90 днів. Повертаються в Україну на тиждень і знову їдуть. Відповідно, частина заробітчан витрачають гроші за кордоном.

Міжнародний валютний фонд активно говорить про корупцію у вищих ешелонах влади. Тому нова місія до нас не приїде, виділення чергового траншу під загрозою. Якщо Україна не отримає ці гроші, почнеться неконтрольована інфляція, курс ростиме.

75 мільйонів доларів, які продав Нацбанк цього тижня для підтримки гривні — це мізер. Не задовольнив попит у валюті. Середній контракт на поставку палива — це мільярд доларів. Якщо потрібно привезти мандаринів, треба щонайменше 1,5 мільйона. За часів Януковича Нацбанк витрачав гроші на штучне утримання курсу на рівні 8 гривень за долар. Коли гроші закінчилися, валюта подорожчала. Не варто повторювати помилок.

Призначення нового голови Нац­банку до кінця 2017-го нічого не змінить на валютному ринку. Результати роботи будуть щонайменше за півроку-рік.

Зараз ви читаєте новину «"Населення не впливає на валютний ринок. У попередні 10 років було навпаки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути