вівторок, 18 грудня 2018 00:45

Із доходів від облігацій не платять податок

Міністерство фінансів пропонує населенню купувати облігації внутрішнього державного займу. Переконують, що вони вигідніші за депозити.

Популяризація облігацій — це складова стратегії управління державним боргом на 2018–2020 роки. На руках українці мають понад 300 млрд грн готівки, за підрахунками Нацбанку.

— Гроші братимуть у населення та бізнесу. І віддаватимуть зовнішнім кредиторам, — говорить фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Сьогодні облігації внутрішнього займу як у гривні, так і в доларах випускає Мінфін. Дохід у національній валюті — 17–19 відсотків річних. В іноземній — значно менше. Держава має шукати інші інструменти, крім облігацій, щоб вийти з боргової пастки. За кордоном банки залучають депозити населення і кидають їх у реальний сектор економіки. Видають доступні іпотечні та споживчі кредити.

Облігації внутрішнього державного займу дійсно можуть бути альтернативою депозитам. Вони мають кілька переваг. По-перше, доходи від них не оподатковуються. За депозити сплачуємо податки. По-друге, відсоткова ставка за облігаціями може бути вищою, ніж за банківськими вкладами. По-третє, держава надійніша за будь-який банк.

Мінімальна сума, яку потрібно вкласти, обмежується номінальною вартістю облігації. Вона може бути як 1 000, так і 10 тисяч гривень. Довгостроково — понад 5 років — вигідно вкладати гроші у валютні облігації. Гривневі підійдуть для вкладів на короткий термін — до року.

Зараз купити облігації громадяни можуть через банки-посередники. У Мінфіні пропонують створити спеціальні мобільні додатки для населення.

— У Швейцарії по мобільному телефону можете надіслати свої дані. За 5 хвилин отримаєте повідомлення, що відкрили рахунок у банку. Це працює, бо створені ефективні державні реєстри. Там міститься вся інформація про громадянина. Не треба нести купу ксерокопій до банків. В Україні такого сервісу ще немає, — продовжує Олексій Кущ.

— Мобільний додаток для купівлі державних облігацій легко зробити, — каже фінансовий аналітик Олексій Лупоносов, 38 років. — Проблема в іншому. В Україні досі немає протоколів захисту інформації мобільних мереж. Тому часто чуємо, що шахраї знімають гроші з карток, використовуючи мобільні дані. Повинна бути відповідальність мобільних операторів та банків.

Зараз ви читаєте новину «Із доходів від облігацій не платять податок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути