Ексклюзиви
вівторок, 16 квітня 2019 07:30

Ірина Трейдуб робить книги із матерії

Автор: ОКСАНА ПРІТЧЕНКО
  Яна ­Тихоплав із Черкас відкрила інтернет-магазин, продає м’які книги. Найдешевший виріб коштує 715 гривень, найдорожчий — 3060
Яна ­Тихоплав із Черкас відкрила інтернет-магазин, продає м’які книги. Найдешевший виріб коштує 715 гривень, найдорожчий — 3060

— Почала шити м'які книжки, коли була в декреті. Займаюся цим два роки. Спочатку дарувала друзям. Потім стали замовляти на подарунки, — каже киянка Ірина Трейдуб, 34 роки.

— Використовую фетр, плюш. Усі деталі міцно пришиваю чи кріплю, щоб дитина не ковтнула. Такі іграшки безпечні, розвивають дрібну моторику. Дитина починає швидше розмовляти. Книжки з тканини міцні, малюк їх не порве. Легко чистити — незначні плями прибираю вологою серветкою. Перу з дитячим милом, потім сушу на махровому рушнику. Купують м'які книги дітям від 6 місяців. Якось замовляли таку, де є лялька, різні кімнати. По ній дитина може вчитися самостійно застібати одяг, чистити зуби, прибрати кімнату, мити посуд, брати продукти з холодильника. Є книжка з різними фруктами, овочами, ягодами. Часто замовляють зробити сторінку, що вкрита двосторонніми блискітками. Дітям подобається водити по них пальцями. Ще люблять сторінку риболовля: там є вудка, риби на магнітах.

Поки що важко зробити це джерелом постійного доходу. Одна книжка коштує 500–700 гривень, залежно від кількості сторінок. Треба виходити на міжнародний рівень. За кордоном можна продавати від 50 доларів. На одну книжку витрачаю кілька днів. Сиджу по 5 годин із перервами. За місяць буває до 12 замовлень. Для мам у декреті це гарний підробіток. Я вкладаю дітей спати й можу вночі трохи пошити. Головна перевага цих книг — унікальність, індивідуальний підхід. Неможливо уявити їх розтиражованими масово на фабриці.

— Щоб відкрити майстерню, потрібно близько 6 тисяч доларів, — говорить 24-річна Яна Тихоплав із Черкас. Шиє м'які книжки майже три роки. 2018-го відкрила інтернет-магазин.

— Цих грошей вистачить на швейні машини, парогенератор, прес, прасувальні дошки. Також на якісні матеріали з Кореї та оренду приміщення. Третину грошей доведеться витратити на рекламу. Спочатку роз­робляла дизайн цілої книжки. Потім запропонувала батькам вибирати окремі сторінки, що подобаються. Одна мама сказала, що дитина любить динозаврів, панд і космос. Тому книжку робили саме з такими сторінками. На один виріб витрачаю майже тиждень. Найдешевша книжка коштує 715 гривень — це чотири ігрові сторінки. Найдорожча — 3060 гривень на 12 сторінок.

За кордон вигідно продавати партіями в дитячі магазини. По одній — багато не заробиш. Викладала свої книги на іноземному сайті, але жодного замовлення за півроку не отримала. Там велика конкуренція.

Зараз ви читаєте новину «Ірина Трейдуб робить книги із матерії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути