середа, 27 грудня 2017 07:05

Якщо не виплатять зарплату, то не зможу приготувати навіть "Олів'є"

— Пенсію підвищили вдвічі. Отримую тепер більш як 4 тисячі гривень, — розповідає 72-річна Наталія Труш зі Львова.

— Раніше грошей вистачало тільки на комуналку та продукти. Доводилося час від часу підробітки шукати, позичати. Чоловік помер три роки тому, живу сама. На Новий рік напрошувалася в гості до дітей. Син та донька зі своїми сім'ями мешкають у Львові. Як тільки отримала підвищену пенсію, почала на свята відкладати. Хочу всіх рідних до себе запросити. Вже склала меню, планую витратити на продукти не менше тисячі гривень. На столі будуть канапки з червоною рибкою, бо донька їх любить. Купила улюблений напій сина — "Мартіні". Для онуків наберу цукерок, мандаринів. Ялинку прикрашу штучну, кожному під неї по подарунку поста­влю. Невістці — модні рукавички, зятеві — теплі шкарпетки. Він ­зимою любить у гори хо­дити. Дітям по гольфику придбала. Маю трьох онуків, то для них іграшки будуть. Попросила молоду сусідку, аби по інтернету замовила. Собі купила шапку, яку давно хотіла. На все десь півтори-дві тисячі піде. ­Сусідка теж сама живе. У неї діти в ­Києві. На свята не приїдуть. То її до себе запрошу. Шампанського вип'ємо, щастя одна одній побажаємо. Сусідці пенсію всього на 150 гривень підняли.

29-річна Анастасія Горленко з чоловіком цього року купили в кредит двокімнатну квартиру у Львові. На святкуванні будуть економити.

— Одружилися сім років тому. Кожен рік їхали на свята в Карпати або за кордон. Минулого були в Австрії, — каже Анастасія. — Кредит на житло оформили на вісім років. Хочемо швидше виплатити, тому доводиться сильно заощаджувати. Будемо святкувати вдома. Із чоловіком поїхали в супермаркет по продукти. Він ще не звик економити. У кошик поклав пляшку віскі за 400 гривень. Я виклала. На новорічний стіл поставлю пляшку шампанського, яку на роботі дадуть. В інтернеті почала шукати рецепти недорогих та ситних салатів. Торт на всі свята завжди замовляли. Тепер для нас 600–800 гривень — велика сума. Буду пекти сама. Думаю, у 500–600 гривень вкладемося. Мені потрібен новий пуховик — ото й буде подарунок від чоловіка. А йому куплю термобілизну. Батькам нічого не подаруємо. Вони розуміють, що в нас зараз не найкращі справи з фінансами.

— Нам четвертий місяць не виплачують зарплату, — говорить Віктор Антонюк, 48 років, голова профкому Черкаської міської РЕМ.

— Особливо важко тим, хто сім'ями працює на нашому підприємстві. Вдома будемо святкувати Новий рік за зарплату дружини. Готуватимемо все, як завжди, тільки червоної ікри не буде. І доведеться відмовитися від подарунків для себе та двох наших дітей.

— Люди масово звільняються, — додає 30-річна Ірина, прізвище просить не називати. — Я поки працюю. Живу сама, не заміжня. Якби не батьки-пенсіонери, не знаю взагалі, як би викрутилась. На Новий рік нічого не планую. Якщо не виплатять зарплату, то не зможу приготувати навіть традиційний салат "Олів'є". Стушкую картоплі, та й усе.

Черкасець 36-річний Вадим Горовий працює на ІТ-фірмі, отримує зарплату 12 тис. грн.

— Дружина — вчителька. Її зарплата — 6 тисяч гривень. На святкування Нового року плануємо витратити стільки ж, — каже Вадим. — Якщо на щось із продуктів не вистачатиме, виділимо ще. Собі вже на подарунок придивилися бігову доріжку, коштує близько 10 тисяч гривень. Маємо 10-річного сина. Артем давно хоче собаку породи померанський шпіц. Ми з дружиною ніяк не наважувалися купити, бо поки живемо на квартирі. 2018-й буде Роком Собаки. Тут уже ніде дітися. Вирішили здійснити мрію Артема. З літа відкладали гроші. Знайшли в Черкасах цуценя за 500 доларів (14 тис. грн. — ГПУ). Правда, без документів. Але ми ж не плануємо возити його по виставках. Попросили господарів шпіца передати через Діда Мороза, яким буде наш кум. Вони з дружиною куплять собаці будиночок. Приїдуть за півгодини до Нового року. Будемо разом святкувати. Кумам купили за 2 тисячі гривень у машину навігатор. Їхній вийшов із ладу. Батькам подаруємо мультиварки або хлібопічки.

Зараз ви читаєте новину «Якщо не виплатять зарплату, то не зможу приготувати навіть "Олів'є"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути