Ексклюзиви
вівторок, 29 серпня 2017 07:20

Борги продають колекторам

Попит на споживчі та іпотечні кредити 2017 року збільшився. Цьому сприяє зниження відсоткових ставок, повідомили в Нацбанку.

— Зараз середня ставка за готівковими кредитами — майже 75 відсотків річних, на товари — 40, за заставними — 25 відсот­ків, — говорить 30-річний Євгеній Копейко з компанії "Простобанк консалтинг".

Чим споживчі кредити вигідні банкам?

— Це найбільш прибутковий продукт. Навіть з урахуванням досить високих ризиків. Його вартість у два-чотири рази вища за вартість ресурсів банку. Серед українців популярні позики готівкою й на товари. Кредити оформляють, коли не вистачає грошей на покупки чи для якихось життєвих потреб.

Коли в Україні був пік споживчого кредитування?

— 2005–2007 року. Тоді була найвища точка економічного росту. Кредити стали популярними. Грошей у банках було багато, їхня ціна — невисока. А українці швидко нарощували темпи споживання товарів і послуг. Криза 2008 року все це кардинально змінила.

Чому виникають проблеми з погашенням позик?

— Часто люди не читають умови договору. Звертають увагу на ставку, зазвичай низьку. І не дивляться на додаткові комісії, страховку.

Також українці не розраховують свої можливості. Фінансова освіта більшості громадян на низькому рівні. Люди не розуміють, як правильно оцінити вартість кредиту та свої фінансові можливості.

Зараз магазини пропонують позики на взуття, білизну, одяг, килими.

— Ці речі не варто брати в кредит. Такі пропозиції — наслідок економічної кризи. У нормальній ситуації людина може це купити на зарплату. Але в Україні 80–90 відсот­ків доходу йде на їжу й комуналку.

На що варто брати кредит?

— На те, економія від чого буде більша, ніж вартість позики. Наприклад, утеплення заощадить 5 тисяч гривень за півроку. А відсотки за кредитом будуть менші за цю суму. Тоді позика вигідна.

Як банки стягують борг із позичальника?

— Переважно продають його колекторам. Це не зовсім законно, бо діяльність цих компаній в Україні практично не регулюється. Але нині це єдиний спосіб змусити боржника повернути гроші.

Зараз ви читаєте новину «Борги продають колекторам». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути