четвер, 16 січня 2020 07:40

Більшість українців працюють у Німеччині нелегально

— Протягом року в Польщі встигають попрацювати близько 1,5 мільйона українців. Половина їде на заробітки на три місяці. Четверта частина заробітчан затримується на пів року. З січня у Польщі зросла мінімальна заробітна плата. Це ще збільшить інтерес до сусідньої країни. Зазвичай українці заробляють 600–800 євро на місяць: 16–21 тисяча гривень. Працюють переважно у сфері будівництва, транспорту й логістики, промисловості, — каже 43-річний Василь Воскобойник, президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування.

Українці готові змінювати країни для роботи. Які стануть актуальними цього року?

— Половина тих, хто зараз працює в Польщі, хочуть переїхати до Німеччини. Але туди не всі зможуть потрапити. Зокрема, Німеччина не готова приймати некваліфікованих робітників, які не знають німецької мови. Потенційно українцям цікаві всі європейські країни, де можна швидко знайти робочі місця та заробити непогані гроші за 2,5–3 місяці.

Компаніям-посередникам платять у середньому $100–300 за працевлаштування. Вони допомагають оформити робочу візу. Сам заробітчанин оплачує дорогу, страховку, переклад документів, якщо треба. Чи буде безкоштовне житло, харчування — залежить від роботодавця. У Польщі багато компаній оплачують проживання працівників.

Є випадки, коли українці легально працюють у Німеччині?

— Там потрібні спеціалісти різної кваліфікації. Але головна умова — знання мови. В Україні попит на курси німецької зріс у рази. Ще потрібно пройти процедуру підтвердження рівня освіти, скласти додаткові іспити. Поки що більшість українців працюють у Німеччині нелегально. Переважно мають польські робочі візи. Зарплати стартують від 1600 євро — 44 тисячі гривень.

Як трудова міграція впливає на український ринок праці?

— З кожним роком відчуватиметься все більший дефіцит робочої сили. Бо зарплати в Україні значно менші за європейські. Тому активно їдуть на заробітки. Також населення постійно зменшується через погану демографію. Очевидно, що наша економіка не має великих перспектив без залучення робочої сили з бідніших країн.

Уряд планує заохочувати українців повертатися додому. Це можливо зробити?

— Тільки минулого року в Польщі кількість громадян, які повернулися додому, перевищила число тих, хто поїхав на заробітки. Це після 25 років зростання економіки. Тому Україні не варто сподіватися на швидке повернення заробітчан. Потрібно розробити стратегію, що включатиме різні заходи. Починаючи з можливостей відкриття малого бізнесу, закінчуючи створенням умов для зростання економіки, підвищення рівня життя.

Зараз ви читаєте новину «Більшість українців працюють у Німеччині нелегально». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути