середа, 15 червня 2011 18:53
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

У футбольну прем'єр-лігу України практично немає кому потрапляти

Спортивні змагання, якщо це не футбольний матч "вулиця на вулицю" і не партія аматорів у теніс, заведено проводити за регламентом. У ньому вказані правила, за якими організовують гру, визначають переможців і таке інше.

Зрозуміло, що змінювати регламент під час змагань не бажано. Хіба що у випадку непередбачуваних обставин. Хоча на тому ж тенісному Вімблдоні, де матч може припинитися або через дощ, або через настання темряви, чітко і наперед розписано, як треба діяти у таких умовах.

У нашому футболі поновлюється забута, здається, практика змінювати регламент під час змагань. Якраз так сталося у турнірах першої та другої ліг, де команди мають звичку не догравати до кінця. Тож першість щораз дограє менше команд, аніж починали. Причина відома — у країні щороку все меншає охочих утримувати футбольні команди "професіоналів". Тому для тих, хто згоден на це, організатори готові зробити все.

У Сумах "професійний" футбол закінчився кілька років тому. Доки бізнесмен Григоришин, який має частину місцевої промисловості, чи з власної волі, чи за чиєю порадою, вирішив торік профінансувати трохи футбол. З такої нагоди швидко зареєстрували футбольний клуб "Суми" та заявили його до участі у другій лізі. Звісно, що амбіційного спонсора друга ліга не влаштовує. Він хоче до вищої. Але навіть до першої ліги із другої новоутворений клуб пройти не зумів. Тоді й допоміг регламент, який змінили таким чином, щоб команда із Сум вийшла до першої ліги, не посівши потрібного для цього першого місця у зональному турнірі другої ліги.

Запровадили складну систему додаткових матчів, один із яких "Суми" виграли у команди із Полтави. Тепер команді Григоришина належить зіграти із бурштинським "Енергетиком", який зайняв 16-те місце у першій лізі. Коли і де пройде ця гра, і чи пройде, невідомо. Бо суперник сумчан загадково не прибув на останню гру турніру першої ліги у Вінницю. І взагалі невідомо, існуватиме цей "клуб" надалі.

Тож в Сумах є команда першої ліги. Якщо фінансування не припиниться, за рік ми вітатимемо її у вищій. Як вона туди потрапить? Це поки що невідомо. Бо Професіональна футбольна ліга, що відповідає за змагання у першій та другій футбольних лігах, досі не знає, як вона проводитиме їх у новому сезоні. Він стартує за місяць. Немає ані списку учасників, ані календаря, ані регламенту. Бо поки що невідомо, скільки знайдеться охочих фінансувати футбольні команди "професіоналів".

Коли так піде далі, то до першої ліги, так само як тепер до другої, записуватимуть усіх охочих. А там і до вищої ліги справа дійде. Туди практично немає кому потрапляти. Коли хто хоче, як "Суми", то проблем і тепер немає. Лише часу це багато займає. У спонсора гроші можуть закінчитися.

Зараз ви читаєте новину «У футбольну прем'єр-лігу України практично немає кому потрапляти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути