пʼятниця, 10 червня 2011 12:41
Микола Несенюк
Микола Несенюк
Микола Несенюк

У Донецьку не підтримують збірної "окупантів"

На футбольному матчі Україна–Франція новий красень-стадіон у Донецьку був напівпорожній. Це далеко не вперше. Ще коли збірна грала із Румунією на донецькому "Локомотиві", від атмосфери на майже порожніх трибунах мав якесь дивне відчуття. Такого не було на інших матчах нашої національної збірної. Те саме — у пам'ятному поєдинку проти греків, перед яким був брудний скандал із "дорогими квитками". І це, на жаль, буде знову, якщо збірна України гратиме в Донецьку. Євро-2012 не рахуємо. Там повні стадіони будуть на всіх матчах без винятку.

Причиною такого низького інтересу до виступів своєї національної команди у "найфутбольнішому" місті України не є ані дружній статус гри, ані закінчення сезону, ані те, що у місцевому "Шахтарі" на перших ролях іноземці, ані те, що збірною керують ті, кого не люблять у Донецьку. Причина в іншому. Перш ніж назвати її зауважу, що був практично на всіх домашніх матчах нашої збірної від дня її утворення. Пам'ятаю стадіони Дніпропетровська, Одеси, Харкова, Львова та інших міст, на яких грала національна команда України. Пам'ятаю незабутню святкову атмосферу в цих містах напередодні матчів.

Нічого подібного ніколи не траплялося в Донецьку. Навіть на юнацькому чемпіонаті Європи, який тут виграла збірна 19-річних українців, аншлаги на трибунах забезпечували "за рознарядкою". Там це робиться просто. Ті, хто бував на донецьких стадіонах, не дадуть збрехати. Якби місцева влада хотіла повних трибун у грі проти Франції, вони були б точно. Та не давали, як видно, такого наказу. А донеччани — не всі, але більшість, — не сприймають збірну України за свою.

У цьому, як я гадаю, причина напівпорожнього стадіону на грі Україна–Франція. Мені пощастило бути в Парижі на такому ж контрольному матчі. Стадіон забитий. Так само повний лондонський "Вемблі" на товариській грі Англія–Україна. Це тому, що і французи, й англійці грали з українцями вдома.

А чи була вдома в Донецьку збірна України? У місті, де сказати щось українською офіційно вважають непристойним. Не вірите? На одному із матчів "Шахтар"—"Динамо" я запитав відповідальних працівників "Шахтаря", чому всі програмки до гри, всі оголошення і так далі роблять російською. Адже це чемпіонат України. Мені ввічливо порадили не вчиняти провокацій. І так там усе. Місцевому населенню вже два десятки років силоміць утокмачують ненависть до всього українського, яке доводиться поки що терпіти. Майже як ворожу окупацію. То чого дивуватися, що футбольну збірну "окупантів" у Донецьку не підтримують?

Зараз ви читаєте новину «У Донецьку не підтримують збірної "окупантів"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

106

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути