пʼятниця, 09 червня 2017 15:05

Українські заробітчани зміцнюють економіку Польщі

Українські заробітчани зміцнюють економіку Польщі
Українці - наймасовіші іноземні трудові мігранти, які працюють у Польщі. Фото: Еспресо.TV

Понад 1 млн українців, які працюють сьогодні в Польщі, сприяють економічному зростанню місцевої економіки. Її подальший розквіт неможливий без допомоги робочих рук українців.

Це наймасовіші іноземні трудові мігранти у Польщі. Тому потребують суспільної уваги та соціального захисту, повідомляє ua.interfax.

Завдяки масовій трудовій міграції, робітники з України перетворюються на масових євроінтеграторів. Вони здобувають на польських теренах навички офіційного працевлаштування, регулярної сплати податків та оформлення медичного страхування, яке сприяє безпеці праці. Цей процес іде безупинно. Більшість українців у Польщі - сезонні працівники, які кожні 2-4 місяці повертаються додому. Свої корисні звички з Європи вони прищеплюють вдома. Таким чином, несуть європейські цінності в Україну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нова хвиля еміграції: українські заробітчани почали виїжджати сім'ями

"Можна стверджувати, що польська економіка розвивається швидко (3,4 відсотка річного зростання ВВП) і має велику потребу в робочій силі. Без працівників з України ми не були в стані досягнути такого рівня, економіка стояла би на місці, не було б її розвитку. Зараз маємо більшу потребу не в робочій силі, а в українцях з освітою. Вони приїжджають до нас. Це менеджери середнього і вищого рівня. Процент таких людей збільшуватиметься", - заявив Яцек Пєхота, голова польсько-української господарчої палати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заробітчан примусять платити пенсійні внески

Українці, які працюватимуть у Польщі, з настанням безвізу муситимуть далі робити робочі візи. Законодавство не змінюється. Їм потрібно отримати запрошення від працедавця.

"Давайте подивимося, як змінювався показник кількості українців, що працюють у Польщі. З 2010-го по 2016 рік зростання виданих запрошень на роботу в цю країну становив 650 відсотків! 2016 року видаои близько 1,3 мільйона запрошень. Для прикладу - 2010 рік - 180 тисяч запрошень. Трудова міграція українців у Польщу має головним чином економічну складову - люди їдуть заробити гроші, щоб прогодувати свої сім'ї, що залишилися в Україні.

Багато польських експертів відзначають, що ще 10 років тому трудова міграція до Польщі була досить рідкісним явищем і за відсотком іноземців на ринку праці країна займала одне з найнижчих місць в ЄС. Однак зараз ситуація кардинально змінилася. Без трудових мігрантів польська економіка не зможе розвиватися в найближчому майбутньому", - каже голова Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

На Заході потрібні спеціалісти всіх спеціальностей – страхувальники, банкіри, фітнес-тренери, програмісти, біологи, хіміки, фізики-ядерники. Про це Gazeta.ua каже президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування 41-річний Василь Воскобойник.

Зараз ви читаєте новину «Українські заробітчани зміцнюють економіку Польщі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути