Ексклюзиви
четвер, 25 січня 2018 14:54

Експерт розповів, як роботодавці знущаються з нелегальних працівників

Експерт розповів, як  роботодавці знущаються з нелегальних працівників
Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник розповів про нелегальне працевлаштування українців у Польщі .Фото: facebook.com

Уряд Польщі взявся за боротьбу з нелегальною трудовою міграцією через зростання кількості людей, які їдуть у країну на заробітки.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

- Тільки українців у Польщі зараз працює понад мільйона осіб. Тому і випадків з нелегалами реєструється більше. Деякі компанії чи самі трудові мігранти часто-густо використовують польську робочу візу, аби працювати в інших країнах ЄС – Чехії, Словаччині, Німеччині. Але це незаконно, - розповідає Василь Воскобойник.

Як перевірити, фірма уклала справжній контракт чи фіктивний?

- Щоб підтвердити факт легальної праці, український трудовий мігрант повинен отримати від роботодавця "освядчення" з вказаними даними про роботодавця, місце роботи та трудовий договір або цивільно-правову угоду про виконання праці ("умова о праці" чи "умова зліцення"). Якщо роботодавець надав тільки один з цих документів, то, вірогідно, Вас обманюють.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подорожчання товарів та нові контрабандні схеми - експерт про зміну правил на польському кордоні

Українцям невигідно нелегально працювати у Польщі. Однак вони звикли так працювати в Україні і думають, що це вигідніше. Теоретично їм можуть запропонувати варіант, коли за нелегальну роботу вони отримають більше грошей, ніж за легальну. Але без страховки, у разі отримання травми чи хвороби, вони заплатять все зароблене за медичні послуги

Відомо, скільки нелегальних українців працює у Польщі?

- Ми не знаємо, скільки українців у Польщі працює нелегально, бо вони про це нікому не розповідають. Але знаємо з інформації польського уряду, що понад 300 тисяч українців платять внески до фонду соціального страхування країни. Порівняно з минулим роком, кількість українців, які роблять страхові внески, зросла одразу на 78 відсотків. Так, за підсумками третього кварталу 2017 року, внески до системи соціального страхування зробили 307,8 тисяч українців, в аналогічний період 2016 року цей показник складав 172 тисячі осіб. Тобто бачимо дуже серйозне зростання кількості тих, хто розуміє переваги офіційного працевлаштування.

62 українця, яких нещодавно депортували з Польщі, - це багато?

- 62 затримані людини – це зовсім небагато. Можна сміливо констатувати, що нелегальних трудових мігрантів з України у Польщі і інших країнах ЄС сотні тисяч.

Українцям вигідно працювати нелегально? Чому?

- Українцям невигідно працювати нелегально, але вони звикли так працювати в Україні і думають, що це вигідніше. Теоретично їм можуть запропонувати варіант, коли за нелегальну роботу вони отримають більше грошей, ніж за легальну. Але без страховки, у разі отримання травми чи хвороби, вони заплатять все зароблене за медичні послуги. А ще вірогідніше – будуть "оштрафовані" роботодавцем, який на свій розсуд вирішить, скільки їм платити грошей і чи взагалі платити. Тому тільки легальна робота згідно з контрактом дає українцю ті самі права, що і громадянинові країни, де він працює.

Що загрожує нелегальним робітникам у Польщі?

- Якщо українці будуть викриті у Польщі, як нелегальні мігранти, їх чекатиме депортація. Також отримають заборону на в'їзд до країн Шенгенської зони на певний час (від одного до п'яти років), залежно від того, чи це перше правопорушення людини у ЄС, чи ні.

Польські прикордонники депортували з країни 62 українців і 1 громадянина Молдови. Всі вони працювали нелегально через агенство з працевлаштування іноземців. Прикордонники всіх затримали. Власнику агентства за незаконне виконання роботи іноземцями загрожує штраф в розмірі до 30 тис. злотих.

Крім того, із Нового року змінилися правила перетину польського кордону. Українцям, які їдуть до країни на заробітки, потрібно надавати польській стороні копії всіх сторінок паспорта з відмітками. Усі вакансії від роботодавців для трудових мігрантів безкоштовні. Але за запрошення на роботу потрібно буде сплачувати 30 злотих.

Також збільшилася мінімальна зарплата, яка з 1 січня 2018 року становить тепер 465 євро, чи 2100 злотих брутто (було 2000), чи погодинно 13,7 злотих брутто/година (було 13,0).

Зараз ви читаєте новину «Експерт розповів, як роботодавці знущаються з нелегальних працівників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути