Ексклюзиви
середа, 12 липня 2017 14:32

Амбітні люди повертатимуться в Україну - Грицак

Автор: apostrophe.ua
  Історик Ярослав Грицак: Міграція – це завжди певний капітал. Але в той же час міграція – часом це й трагедія для багатьох людей. Для тих, хто від’їжджає, і для тих, хто залишається.
Історик Ярослав Грицак: Міграція – це завжди певний капітал. Але в той же час міграція – часом це й трагедія для багатьох людей. Для тих, хто від’їжджає, і для тих, хто залишається.

Будівництво успішної держави, ніколи не проходило без міграції.

Таку думку висловив в інтерв'ю "Апострофу" історик Ярослав Грицак.

"Міграція – це завжди певний капітал. Але в водночас міграція – часом це й трагедія для багатьох людей. Для тих, хто від'їжджає, і для тих, хто залишається. Дід і бабця ніколи не побачать онуків. Або вони їх побачать, але не зможуть поговорити, тому що діти розмовляють іншою мовою. Це завжди сторона людської драми чи трагедії. Але водночас жодна добра справа без еміграції не вирішується. Це та жертва, яку часом треба понести. Якщо вона є корисною, звичайно, - зауважив Ярослав Грицак. - Польща навряд чи могла би так добре розвиватися у 1990-х, якби не відбулася міграція поляків у країни Заходу. Польща не була така закрита, на їх щастя, як радянська Україна, наприклад".

Міграція означає набір звичок, правил поведінки, які потім поширюються. Також міграція породжує бацилу нормальності, зауважив публіцист.

"Ми давно зауважили у Львові, що водії зупиняються, коли переходять перехожі, наприклад. Люди менше переходять на червоне світло, тому що жили у цивілізованішій країні, де такі речі нормальні", - наголосив Грицак.

Ті українці, які шукають кращого життя і знаходять комфорт, не повертаються.

"Я це бачу за своїми студентами. Як би там тяжко не було, як би ілюзія про добре життя, яке вони собі уявляють, часом не руйнувалася, але якщо вони знаходять просто комфорт – то не повертаються. Але амбітні завжди повертаються. Одна справа - бути успішним і заможним, але одним серед 100 тисяч, а інша справа - бути одним на 10 чи одним на 100. В Україні дуже бракує чесних і успішних людей. І тому ті люди, які приїжджають сюди після навчання за кордоном, або ті, які успішно стартували на Сході чи на Заході, роблять країну кращою. Там вони чужі, там уже поле засіяно", - додав історик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Замість хабара показую середні пальці" - техасець відкрив ресторан в Україні

Ескурсовод Катажина Лоза з Варшави переїхала до Львова заради роботи. Живе в Україні з 2004 року. Ще студенткою етнографії у Варшаві на 4-му курсі приїхала до Львова. Отримавши стипендію, створила сайт Lwow.info.

Жінка каже, багатьом українцям здається, що Польща – це супер. Та на відстані все часто виглядає інакше. Сама перед переїздом в Україну півроку у Варшаві шукала роботу - не знайшла.

Зараз ви читаєте новину «Амбітні люди повертатимуться в Україну - Грицак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1199
Голосування Що змушує вас думати про еміграцію?
  • Низькі заробітки
  • Імпотенція політичної еліти
  • Війна
  • Відсутність перспектив особистого і професійного розвитку
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути