середа, 17 жовтня 2012 20:34
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Ситуація з самітом Україна-ЄС проясниться 14 листопада

Коли відбудеться наступний саміт Україна-ЄС і чи відбудеться взагалі? Питання інтригує багатьох. Хоча з практичної точки зору ця гіпотетична зустріч у верхах навряд чи має шанс стати значною подією. Брюсселю й Києву просто нема про що говорити. Європа продовжує наполягати на демократії та звільнені політичних в'язнів – Янукович так само послідовно придушує перше й не думає відпускати других.

З точки зору політичної ситуація є певним показником глибини міжнародної ізоляції Януковича. Значною мірою саме тому тема саміту залишається популярною і мало не скандальною, генерує численні заяви, спекуляції та здогадки.

У середу, після чергової їх зливи, ЄС виступив із короткою заявою: „Євросоюз не висував нових умов для проведення саміту ЄС-Україна. Він відбувається на регулярній основі. Ми лише чекаємо на завершення парламентських виборів 28 жовтня, після чого розпочнемо підготовку до наступного саміту. При такому підході зустріч на найвищому рівні відбудеться, скоріше за все, на початку 2013 року".

На тлі нинішніх гнітючих відносин з Києвом та ігнорування Януковичем вимог ЄС це звучить досить миролюбно. Відсутня навіть обумовленість саміту проведенням в Україні саме демократичних і чесних виборів. Однак реальну ситуацію краще характеризують певні факти та логічні припущення, а не дипломатичні заяви. Вони, зокрема, такі.

2012-го саміт Україна-ЄС не відбудеться вперше з 1997 року, відколи такі зустрічі було започатковано. Навіть під час фактичної міжнародної ізоляції Леоніда Кучми вони проходили. Це підкреслює ставлення європейського керівництва особисто до Януковича.

Не надто переконливою виглядає така офіційна причина перенесення зустрічі як бажання дочекатися завершення виборів. Скажімо, 2009-го саміт Україна-ЄС відбувся на початку грудня – лише за півтора місяці до президентських виборів 2010-го. Ніхто й не думав чекати їхнього завершення.

Швидше за все, відмова від проведення саміту цього року і перенесення його на невизначений термін розглядалася Євросоюзом як ще один додатковий засіб тиску на Януковича. Як і інші, ця спроба зазнала фіаско. З цієї точки зору нинішня миролюбна заява Євросоюзу із більш-менш чіткою датою виглядає ще одним намаганням вплинути на ситуацію – уже за допомогою пряника.

Словосполучення „Євросоюз не висував нових умов для проведення саміту", що його містить остання офіційна заява, прозоро натякає на наявність „старих" умов. Можливо, йдеться про озвучені у вівторок послом ЄС в Україні Яном Томбінським: чесні вибори, вирішення питання вибіркового правосуддя, тобто Тимошенко і Луценка, та реформування системи правосуддя загалом. Очевидно, в разі необхідності все це може бути актуалізоване. Хоча в своїх останніх офіційних заявах брюссельські високопосадовці ЄС про ці вимоги не згадують.

Зрештою, остаточне рішення ЄС щодо саміту найшвидше стане відомим 14 листопада, коли відбудеться засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС. На ньому Союз визначиться зі своєю оцінкою українських парламентських виборів. Оскільки питання саміту є справді досить складним, прогнозувати рішення ЄС навряд чи варто і можливо.

У будь-якому разі, в інтересах і України та українців, і Євросоюзу є продовження діалогу. Поганий мир завжди краще, ніж добра війна. Останні заяви Брюсселя однозначно свідчать про його бажання до нормалізації стосунків. Справа за Януковичем.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація з самітом Україна-ЄС проясниться 14 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути