четвер, 26 січня 2012 10:03
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

Резолюція ПАРЄ оцінить роботу Януковича за 2 роки

Сьогодні ввечері Парламентська асамблея Ради Європи обговорюватиме функціонування демократичних інститутів в Україні. Йтиметься про суди над екс-прем'єром Юлією Тимошенко та іншими представниками колишньої влади, недоліки українського судочинства, проблеми з кримінальним і виборчим законодавством, демократією загалом.

Проект резолюції ПАРЄ дуже критичний. Набагато жорсткіший за документ із такою ж назвою, що ухвалили в жовтні 2010-го. Страсбург посилює тиск. Традиційні механізми забезпечення демократії в Україні застосовують для нищення цієї демократії: приблизно такий висновок з підготовленого для дискусії тексту. Резолюція стане до певної міри підсумком двох років президентства Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий комісар РЄ з прав людини поїде до України заради Тимошенко

Подібних дискусій і критичних резолюцій за час членства України в Раді Європи було десятки. Переважно за Леоніда Кучми — ПАРЄ так само гостро реагувала на сповзання держави до диктатури. Тоді асамблея була до певної міри європейським суддею, чия оцінка дій української влади важила багато. Останніми роками роль такого арбітра перейшла до Євросоюзу, з яким тривали переговори щодо Угоди про асоціацію. Рада Європи та ПАРЄ перебували в тіні.

Проте нині відносини України з ЄС у глибокому ступорі. Євросоюз вичерпав засоби тиску на режим Януковича. Схема "асоціація в обмін на зобов'язання щодо демократії та реформ" не спрацювала. Тому знову в ціні стають резолюції Страсбурга. Тим більше, що зобов'язання України перед Радою Європи уже є з часу її вступу до цієї організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ПАРЄ все більше говорять про стан здоров'я Тимошенко і Луценка - Немиря

Зрозуміло, Київ ці зобов'язання належним чином не виконував, тому цілком заслужено досі перебуває під процедурою моніторингу. Швидше за все, ПАРЄ наглядатиме за Україною ще довго. Звісно, на практиці резолюції асамблеї аж ніяк не стають серйозною перешкодою для згортання демократії. Проте завжди були для авторитарної української влади неабияким подразником, а для опозиції та Європи — аргументом. І ті, й інші боролися за кожен абзац.

Так буде і сьогодні. Останніми днями в Страсбурзі набирала обертів переддискусійна лихоманка. Приїхали донька Тимошенко — Євгенія та "бютівець" Григорій Немиря, які зустрічалися з керівництвом організації та депутатами ПАРЄ. Від іншої сторони прибув міністр закордонних справ Костянтин Грищенко. Депутати-"регіонали" активно готували до проекту резолюції поправки, аби пом'якшити її критичну тональність. Їхніми союзниками в цьому є так само проблемні щодо демократії Росія, Азербайджан і Туреччина.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Резолюція ПАРЄ: оцінювати дії Тимошенко і Луценка мають виборці, а не суд

На руку "регіоналам" грає і пізній час проведення українських дебатів. Чи вистачить прихильникам демократичного розвитку України ентузіазму досидіти до сьомої вечора — це питання.

Зараз ви читаєте новину «Резолюція ПАРЄ оцінить роботу Януковича за 2 роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути