четвер, 05 квітня 2012 11:09
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

"Регіонали" перекрутили слова Тейшейри про Тимошенко

Євросоюз не висував офіційних вимог щодо участі Юлії Тимошенко та Юрія Луценка у наступних парламентських виборах. Про це заявив під час проведеного Інститутом світової політики медіа-клубу посол ЄС в Україні Жозе Мануел Пінту Тейшейра.

Ця фраза була частиною його відповіді на запитання "Газети по-українськи" щодо ймовірності визнання Євросоюзом виборів та можливості підписання Угоди про асоціацію з Україною в разі, якщо вибори пройдуть без ув'язнених нині лідерів опозиції. І саме це висловлювання посла з ентузіазмом прокоментували провладні політики та політологи. "Регіонал" Володимир Олійник назвав його навіть "холодним душем для опозиції".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціального вибуху з вимогами звільнити Тимошенко не буде

Але відсутність офіційних вимог ЄС щодо участі Тимошенко й Луценка у виборах аж ніяк не є новиною. Та й складно уявити сам факт такого ультиматуму. До того ж, усім уже зрозуміло: екс-прем'єрку та екс-міністра внутрішніх справ до жовтневих перегонів допущено не буде.

Поза тим, посол Тейшейра сказав дещо більше того, за що вхопилися Олійник та інші.

"Стосовно цього питання була низка заяв з боку провідних політиків ЄС. Вони заявляли про те, що лідери опозиції в Україні повинні мати можливість брати участь у парламентських виборах, - наголосив посол. - На сьогодні з боку ЄС не було висунуто офіційних умов стосовно цього. Тому я не можу наразі передбачити, яке рішення ухвалять компетентні органи тих чи інших країн тоді, коли для цього настане час. Однак це питання викликає стурбованість в ЄС та в його державах-членах".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соцопитування за березень: 21,7% - за Януковича, 19,8% - за Юлю

З відповіді Тейшейри чітко випливає: невизнання Євросоюзом легітимності майбутніх виборів через неучасть у них Тимошенко та Луценка аж ніяк не закрите. Для ЄС справді немає сенсу ставити якісь ультиматуми зараз. Але це не означає, що він "проковтнув" примітивну комбінацію Януковича з відстороненням від політичного життя свого головного опонента. Останнє слово буде в жовтні.

Ще більш очевидною є ситуація з підписання Угоди про асоціацію. Євросоюз називає проведення чесних виборів однією з головних умов для цього. Водночас для підписання документу потрібна згода всіх 27 держав ЄС, кожна з них має право вето. Тобто, і впливова Німеччина, і маленька Мальта можуть вирішити, що без участі Тимошенко вибори не можна вважати чесними та демократичними – й угоду буде заблоковано.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Регіонали" провели блискучу операцію із заміщення Тимошенко

Так що навряд чи варто комусь радіти висмикнутій із відповіді посла Євросоюзу фразі. Загрози невизнання Європою виборів без Тимошенко та Луценка нікуди не зникли.

Зараз ви читаєте новину «"Регіонали" перекрутили слова Тейшейри про Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути