Ексклюзиви
четвер, 26 травня 2011 11:45
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський
Анатолій Марциновський

"Майже арешт" Тимошенко був вигідний усім

Автор: Фото: Reuters
  Юлія Тимошенко вийшла з Генпрокуратури після 8-годинного допиту 24 травня 2011 року
Юлія Тимошенко вийшла з Генпрокуратури після 8-годинного допиту 24 травня 2011 року

Пригоди Юлії Тимошенко у Генпрокуратурі з її "майже арештом" стали головною подією останніх днів. Безперечно, це масштабно обговорюватимуть на всіх телевізійних шоу в кінці тижня. Вже тепер можна уявити неабиякі студійні пристрасті.

Насправді ж це історія зі щасливим кінцем – причому для всіх її учасників.

Країни Євросоюзу та США чітко вказали Януковичу на межу, яку йому не варто переступати. Заходу потрібен в Україні лідер опозиції, навіть якщо Тимошенко є таким дуже умовно. Європейські країни можуть бути задоволені: саме їхнє слово стало вирішальним у драматичній ситуації.

Опонентам Януковича приємно, що хоч хтось може змусити його піти на поступки. Справді, наявність у Європі численних маєтків і банківських рахунків робить так звану українську еліту чутливою до позиції європейських держав та Заходу в цілому. Та й політична конфронтація з Євросоюзом Януковичу ні до чого - особливо під час завершення переговорів із широко розрекламованої Угоди про асоціацію.

Тимошенко додала до свого іміджу мучениці та головного опонента Януковича, який її нібито панічно боїться. Можливо, яскраві телекадри чудесного звільнення лідерки БЮТу з лабет Генпрокуратури переб'ють комусь спогади про те, як "вона працює". Зросте на один-два відсотки рейтинг, а це автоматично підвищує вартість місця у списку БЮТ на наступних парламентських виборах.

Влада також виграла, можливо навіть найбільше. Головною темою для країни знову стала не катастрофічна ситуація в економіці або щоденне розкрадання можновладцями бюджетних коштів, а чиста політика. Резонанс від львівських подій 9 травня вже практично згас, отож саме на часі чимось це замінити. Водночас відмова від арешту Тимошенко аж ніяк не означає припинення політично вмотивованого судового переслідування опонентів. Залишення Юрія Луценка в СІЗО тому доказ.

Отож, добре всім. Хіба що бентежить таке. На минулих виборах за Тимошенко проголосували 11,5 мільйонів українців. До Генпрокуратури підтримати її прийшло кілька сотень. А врятував "лідера опозиції" від арешту десяток іноземних дипломатів. Якось нелогічно виходить.

Зараз ви читаєте новину «"Майже арешт" Тимошенко був вигідний усім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути